Startpagina / Aanbevolen /

Waarom verkleuren bladeren in de herfst?

09:06
13 oktober 2024

De bonte herfst
Waarom verkleuren bladeren?

In de herfst veranderen de bladeren aan de bomen van kleur.

Elk jaar in de herfst veranderen de groene bladeren van de bomen in spectaculaire bonte kleuren. Het blad varieert van felgeel tot felrood, maar waarom gebeurt dit?

Het herfstseizoen wordt gekenmerkt door het korter worden van de dagen. Dit leidt niet alleen tot een ander weertype, maar ook tot een lange reeks veranderingen in de natuur, waarbij zowel het dieren- en plantenrijk betrokken zijn.

Eén van de meest fascinerende aspecten van de herfst is ongetwijfeld de verkleuring van de bladeren. De bossen veranderen van kleur en verlaten de zomerse groene tinten naar uiteenlopende kleuren van geel tot rood. Vooral tijdens de eerste maand van de herfst vindt deze verkleuring plaats, maar wat veroorzaakt de gele tot rode kleur van de bladeren in de herfst?

Chlorofyl breekt af

Bladeren van loofbomen bevatten chlorofyl. Deze stof zorgt ervoor dat bomen door middel van zonlicht koolstofdioxide kunnen omzetten naar voedingsstoffen en zuurstof. Chlorofyl is het meest aanwezig tussen de lente en de herfst en bepalen de groene kleur van de bladeren.

Terwijl de herfst vordert neemt vervolgens het zonlicht af. Het stofje wordt dan steeds meer afgebroken in de bladgroenkorrels. Het resultaat is een verandering van het blad naar bonte kleuren variërend van kanariegeel tot knalrood.

De verschillende kleuren worden veroorzaakt door de verscheidene pigmenten die tijdens de herfst steeds meer vrijkomen wanneer het chlorofyl wordt afgebroken. Zo worden de bladeren geel door het pigment xanthofyl en wordt de typische oranje kleur veroorzaakt door carotenoïden (caroteen). De bruine en rode kleur wordt respectievelijk bepaald door tannines en anthocyanen.

Stuur ze naar de Weer & Radar Uploader!Heb je een mooie foto?
Anita van Voorst
Meer over het onderwerp
daglicht
zaterdag 21 juni 2025

Dagen worden weer korter

Astronomische zomer is begonnen
Besneeuwde auto en weerradar
dinsdag 8 juli 2025

Wintergroet in de zomer

Verse sneeuw in de Alpen
donderdag 10 juli 2025

Het fenomeen opwelling

Mistral koelt het zeewater
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
maandag 7 juli 2025

Ook waterhozen gezien

Wateroverlast in de Noordoostpolder
vrijdag 11 juli 2025

Maxima tot 30 graden

Volop zomerweer in Noord-Europa
vrijdag 11 juli 2025

Evacuaties in Italië

Veel brandhaarden in Zuid-Europa
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon | Toegankelijkheidsverklaring