Weer & Radar
Sluiten
Amsterdam actueel
4° bewolkt
Startpagina
Mijn plaatsen
Weer Amsterdam
WeerRadar
RegenRadar
TemperatuurRadar
WindRadar
BliksemRadar
Weernieuws
Aanbevolen

Weerwidget
Apps
Startpagina / Weernieuws

Weernieuws - het weer live volgen

05:03
27 januari 2023

Het weer
Veel bewolking en iets kouder

 Vandaag is het zwaarbewolkt en valt er alleen in Limburg nog wat motregen en sneeuw.

Een hogedrukgebied boven de Azoren en een lagedrukgebied boven Scandinavië zorgen voor een noordelijke stroming naar de Benelux. Na het weekend moet rekening gehouden worden met regen en meer wind.

Vanochtend is het zwaarbewolkt en zijn er slechts enkele opklaringen in het westen. In het zuiden van Limburg kan nog een beetje motregen en sneeuw gaan vallen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. De maxima liggen tussen 2 graden in het oosten tot 6 graden aan zee. Daarmee is het iets frisser dan gisteren. De wind neemt wat af en is matig vanuit het noorden.

In de avond blijft er veel bewolking en plaatselijk kan het mistig worden. In de noordelijke helft van het land gaat het licht vriezen, maar in het zuiden blijft het net boven nul.

Zaterdag is de koudere dag van het weekend. De dag begint met veel lage bewolking, maar in de loop van de dag breekt de zon er af en toe doorheen. Het blijft fris met maximumtemperaturen die liggen tussen de 1 en 3 graden. In de nacht naar zondag kan een zwakke storing zorgen voor wat regen en opnieuw gladheid.

Zondag begint de dag met veel bewolking en kan er in het noorden van het land een spat regen vallen. De temperatuur kruipt weer wat verder omhoog bereikt later op de dag de 4 tot 7 graden. De wind wordt matig uit het zuidwesten.

Na het weekend neemt de wisselvalligheid toe. Op maandag moet rekening gehouden wordt met regen en veel wind.

Weer & Radar redactie
Stuur ons uw foto's/video's
17:35
26 januari 2023

Aankomende nacht
Asteroïde scheert dicht langs de aarde

Een asteroïde nadert de komende uren de aarde. Een asteroïde nadert de komende uren de aarde.

Er komt iets uit de ruimte naar ons toe: Een kleine asteroïde schampt de aarde met een extreem kleine afstand.

Een asteroïde scheert op vrijdagavond uitzonderlijk dicht langs de aarde. Het hemellichaam genaamd “2023 BU” zal op vrijdag om 01:27 uur Midden-Europese tijd het dichtstbijzijnde punt in zijn baan bereiken ten opzichte van de aarde, zo meldt de ruimtevaartorganisatie NASA.

Dan raast de asteroïde, ongeveer zo groot als een bestelwagen, langs het zuidelijke punt van Zuid-Amerika op een hoogte van slechts 3.600 kilometer. Volgens NASA is er geen risico op een inslag. Ter vergelijking: geostationaire satellieten bevinden zich op ongeveer 35.000 kilometer van de aarde, het ISS-ruimtestation op circa 400 kilometer.

Dit diagram toont het geschatte traject van asteroïde 2023 BU, in rood, beïnvloed door de zwaartekracht van de aardeDit diagram toont het geschatte traject van asteroïde 2023 BU, in rood, beïnvloedt door de zwaartekracht van de aarde, en de baan van geosynchrone satellieten, in groen. - © NASA.

Zelfs als “2023 BU” met zijn relatief kleine diameter van 3,5 tot 8,5 meter rechtstreeks naar onze planeet zou koersen, zou hij volgens NASA grotendeels als een vuurbal verbranden wanneer hij de atmosfeer binnenkomt. Naar alle waarschijnlijkheid zal het echter één van de dichtstbijzijnde naderingen tot de aarde zijn die ooit is vastgelegd.

Asteroïde pas een paar dagen geleden gedetecteerd

De amateurastronoom Gennady Borissow ontdekte het hemellichaam een paar dagen geleden bij het Margo Observatorium op de Krim. Borissow maakte naam in 2019 toen hij een zelfgemaakte telescoop gebruikte om een komeet te ontdekken die ons zonnestelsel doorkruiste tijdens zijn reis vanuit de verre ruimte. Komeet 2l/Borisov trok destijds wereldwijde aandacht van astronomen, die zijn waarnemingen bevestigden.

Internationale sterrenwachten richtten zich ook op de meest recente ontdekking van Borisov om de baan van “2023 BU” en daarmee mogelijke risico’s op aarde te bepalen. Een dreiging van de asteroïde zou dan snel kunnen worden uitgesloten.

Onderzoekers hebben ongeveer 27.000 asteroïden in de buurt van de aarde geïdentificeerd, waaronder ongeveer 10.000 met een diameter van meer dan 140 meter. Van geen enkele is bekend dat ze in de nabije toekomst rechtstreeks op onze planeet kunnen neerstorten.

Afgelopen oktober slaagde NASA er voor het eerst in om de koers van asteroïde Dimorphos te veranderen door de inslag van een sonde met de DART-missie. De achtergrond van het experiment is de vraag hoe de aarde beschermd kan worden tegen naderende hemellichamen. Een inslag van een asteroïde ongeveer 66 miljoen jaar geleden is de leidende theorie onder wetenschappers over waarom de dinosaurussen uitstierven.

Weer & Radar redactie
15:45
26 januari 2023

Veel schade
Meerdere tornado's razen door Texas

Schade na een tornado in Pasadena, Texas. Schade na een tornado in Pasadena, Texas. - © dpa.

Meerdere gewelddadige tornado's raasden op dinsdagavond door de staten Texas en Louisiana in de Verenigde Staten. Eén krachtige wervelwind richtte ernstige schade aan in de omgeving van Houston. Ook elders werd men niet ontzien van het noodweer.

De lokale politie beschrijft het landschap in de regio als “catastrofaal”. De tornado in Houston had enkele tientallen kilometers afgelegd met een snelheid van bijna 100 kilometer per uur. Tientallen vrachtwagens lagen gekanteld op de weg, terwijl honderden automobilisten op straat waren gestrand toen ze verrast werden door de zware windstoten.

Er werd ook enorme schade gemeld aan huizen en winkels. Sommige gebouwen stortten volledig in met schade die geschat wordt op miljoenen dollars. Door de kracht van de wind braken er tal van hoogspanningskabels, waardoor er zeker 113.000 mensen urenlang in het donker zaten zonder elektriciteit. Naar verluidt is er ondanks het geweld sprake van slechts één gewonde.

Met name Pasadena ten zuidoosten van Houston liep ernstige schade op na de passage van een tornado. Met name Pasadena ten zuidoosten van Houston liep ernstige schade op na de passage van een tornado. - © dpa.

Houston en de omliggende buitenwijken vormen een thuisbasis aan meer dan 2 miljoen mensen. Een grote tornado die door deze omgeving trekt brengt zeer gevaarlijke risico’s met zich mee. De National Weather Service gaf hierom zelfs een tornadowaarschuwing uit voor de stad. Dit was de eerste keer in de geschiedenis.

Vanwege de ontheemding door de tornado- en windschade werden veel gezinnen verwelkomd door de noodopvang van het rode kruis. Op woensdag zaten er daarnaast 25.000 studenten thuis, omdat de scholen gesloten bleven en geïnspecteerd werden.

Naast tornadoschade ging het noodweer tevens gepaard met overstromingen. Er viel tussen 75 en 125 millimeter regen in het noorden van de grote metropool, waardoor straten onder water kwamen te staan.

De oorzaak van het noodweer is een veel groter systeem die tot en met donderdag sneeuwval veroorzaakt in een gebied dat zich uitstrekt over meer dan 3000 kilometer. Op de WeerRadar is de lijn met zware onweersbuien goed te herkennen:

tor

Rapporten wijzen uit dat er uiteindelijk 20 tornado’s hebben gewoed van Houston tot in het zuidwesten van Louisiana. Stadsambtenaren en de NWS zullen de aankomende dagen onderzoek doen naar de schade om de kracht van de tornado’s te bepalen en te bevestigen.

Weer & Radar redactie
13:21
26 januari 2023

33 jaar geleden
Storm Daria treft Europa in volle kracht

In Londen werd het dak van metrostation Waterloo volledig vernield door storm Daria. In Londen werd het dak van metrostation Waterloo volledig vernield door storm Daria. - © dpa.

Het is 33 jaar geleden toen op 25 en 26 januari een ongewoon sterke storm delen van West- en Midden-Europa trof. Daarbij kwamen maar liefst 97 mensen om het leven. Daria is één van de meest verwoestende stormen van de afgelopen decennia.

In 1990 veroorzaakte storm Daria grote chaos in Noord-, West- en Midden-Europa. De schade bedroeg circa 6 miljoen euro. Het openbaar vervoer en het verkeer kwamen in ons land gedurende de avondspits volledig tot stilstand tijdens het hoogtepunt van de storm.

Op Schiphol en de luchthaven van Zaventem werden talrijke vluchten geannuleerd. Het vliegveld in het Belgische Luik moest vanwege de harde wind zelfs gedwongen sluiten.

Talrijke ontwortelde bomen, afgebroken takken, gekantelde vrachtwagens en hoogspanningskabels blokkeerden de wegen. De schade aan woningen was soms enorm: daken scheurden af en gevels stortten volledig in. Daarnaast vielen er meerdere bomen op voertuigen.

In Nederland werd er langs de kust een uurgemiddelde van een windkracht 11 gehaald, dit staat voor een zeer zware storm. De zwaarste windstoot bereikte 158 kilometer per uur in IJmuiden. In België werden er windsnelheden gemeten tot 155 kilometer per uur. In Nederland kwamen er zeker 17 mensen om het leven en in België 11, vaak door rondvliegend puin.

Hier kwamen de hoogste windstoten voor:

maximale windstotenkm/h
Pointe du Raz, Bretagne (FR)176
Cap de la Hève, Normandië (FR)173
Aberporth, Wales (UK)172
Gwennap Head, Cornwall (UK)172
Cap de la Hague, Normandië (FR)166

Honderdduizenden zonder stroom

Ook elders in Europa woedde de storm in volle kracht. Bij de kerncentrale van Gravilines in Bretagne werden vijf van de zes eenheden stilgelegd. Honderdduizenden mensen kwamen daar zonder stroom te zitten.

In Groot-Brittannië viel bij ongeveer een miljoen huishoudens de stroom uit. De politie ontruimde de lobby van het House of Commons nadat de storm het dak van de Houses of Parliament in Londen had beschadigd en het regenwater naar binnen sijpelde.

Over het noorden van het koninkrijk leidden sneeuwstormen tot enorme verkeersvertragingen. In de kustgebieden raakten enkele schepen in nood. Veerdiensten in het Kanaal en tussen Schotland en Noord-Ierland werden opgeschort. In het westen van Duitsland ontstonden er ernstige overstromingen.

Een omver geworpen trein door ontwortelde bomen in deelstaat Hessen, Duitsland, tijdens storm Daria.Een omver geworpen trein door ontwortelde bomen in deelstaat Hessen, Duitsland, tijdens storm Daria. - © dpa.

In totaal sneuvelden er in Europa bijna drie miljoen bomen, waarbij er bij meer dan 500.000 woningen sprake was van stroomuitval.

Daria was de eerste van een reeks stormen die tot en met begin maart aanhielden. Deze soms hevige stormen ontstonden in de zachtste winter van de 20e eeuw toen er zich een krachtige zonale stroming had ontwikkeld van de Verenigde Staten naar Europa.

Weer & Radar redactie
11:18
26 januari 2023

Slechts kort turbulent
14-daagse: Lagedrukgebieden naderen ons

 De wisselvalligheid neemt volgende week toe, maar er zullen ook momenten zijn dat de zon zich laat zien.

Lagedrukgebieden bepalen ons weerbeeld de komende dagen en gaan zorgen voor regen en wind. Aan het begin van de week krijgen we te maken met stormachtig weer. Begin februari gaat de drukverdeling opnieuw veranderen.

Aan het rustige en stabiele weer lijkt een einde te komen. Vandaag moet het zuidoosten en oosten van het land nog rekening houden met gladheid. Vanuit het westen lopen de temperaturen snel op en bereiken later al snel de 8 graden. Ook de wind is de komende dagen meer aanwezig en komt het meest vanuit het noordwesten.

 Vanaf donderdag liggen de temperaturen merkbaar hoger en bereiken in een groot deel van het land de 8 graden.

De Benelux bevindt zich eerst nog aan de rand van een groot hogedrukgebied dat zich nog altijd centreert boven de Azoren. Een noordwestelijke aanvoer brengt bij ons meer beweging in de atmosfeer en zorgt ook voor meer wind. De zon heeft het echter nog steeds moeilijk en de bewolking blijft overheersen.

Het weekend grotendeels droog en veel bewolking

Het weekend verloopt overwegend droog. Er is wel veel bewolking en de zon komt er soms moeilijk bij. In de nacht van vrijdag naar zaterdag is het tijdelijk kouder en gaat het in de noordelijke helft van het land licht vriezen. Vanaf zondag gaan de temperaturen duidelijk omhoog en blijven daarna uitkomen op 6 tot 8 graden overdag. De kans op nachtvorst is klein en de winter lijkt daarmee ver weg.

Maandag veel wind en buien

Aan het begin van de nieuwe week trekt een diepe depressie ten noordoosten langs de Benelux. Dit gaat zorgen voor een krachtige westen- tot noordwestenwind op maandag. Langs de Noordzeekust moet rekening gehouden worden met windsnelheden boven de 80 kilometer per uur.

Ook de dagen erna blijven lagedrukgebieden ons weerbeeld bepalen. Deze zorgen voor veel wind en gaan soms gepaard met felle buien. Wanneer koude en vochtige luchtmassa’s vanaf de Noordzee ons bereiken kan dit winterse buien veroorzaken.

 Een hogedrukgebied boven de Benelux zou later in de week kunnen gaan zorgen voor rustiger weer.

Toenemende invloed hoge druk

Het turbulente weer is mogelijk van korte duur. Later in de week lijkt de invloed van hoge druk toe te gaan nemen. Dit gaat zorgen voor een rustiger en stabieler weertype. Het is echter geen garantie voor zon, zoals we de afgelopen dagen ook gemerkt hebben.

Weer & Radar redactie