Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws

Weernieuws - het weer live volgen

18:21
29 mei 2023

Oorzaak onbekend
Kanaal in Venetië plotseling groen

Delen van het Canal Grande in Venetië zijn groen gekleurd. - © dpaDelen van het Canal Grande in Venetië zijn groen gekleurd. - © dpaDelen van het Canal Grande in Venetië zijn groen gekleurd. - © dpaDelen van het Canal Grande in Venetië zijn groen gekleurd. - © dpa
1/4
Delen van het Canal Grande in Venetië zijn groen gekleurd. - © dpa.

Het zijn mysterieuze beelden uit de Noord-Italiaanse lagunestad: zondag kleurde een deel van het kanaalsysteem plots groen. Niet alleen de talrijke toeristen puzzelen ter plaatse over de oorzaak.

In Venetië kon men op eerste Pinksterdag zijn of haar ogen niet geloven. In de buurt van de beroemde Rialtobrug kleurde het water ineens groen. De gealarmeerde autoriteiten namen watermonsters. Later werd gezegd dat er verfresten waren gevonden. Er leek vooralsnog geen sprake van een gezondheidsrisico.

Na korte tijd verdween de kleur weer en bleef het gissen wat de oorzaak was. Tot nu toe is er geen dader geïdentificeerd.

Herinneringen aan 1968

Sommige bewoners herinnerden zich het jaar 1968, toen een kunstenaar tijdens een tentoonstelling opzettelijk verf in het riool gooide om aandacht te vragen voor milieuvervuiling.

Weer & Radar redactie
Stuur ons uw foto's/video's
14:38
29 mei 2023

14-daagse
De volgende droge weerfase

Een krachtig hoog boven de Britse Eilanden zorgt voor een geblokkeerd weerpatroon waarbij lagedrukgebieden ruim op afstand worden gehouden. Een krachtig hoog boven de Britse Eilanden zorgt voor een geblokkeerd weerpatroon waarbij lagedrukgebieden ruim op afstand worden gehouden.

Het stabiele hogedrukweer zet zich voort. Ook aankomende week krijgen lagedrukgebieden met vochtige lucht geen kans. Wat betreft de temperatuur zijn er nog grote verschillen.

We starten de nieuwe week op wat hoge bewolking na met flinke zonnige perioden. Hoewel dinsdag vanuit het noorden veelal bewolkt verloopt en het iets koeler is, laten de temperaturen midden deze week een duidelijk stijgende lijn zien. Daarbij wordt woensdag met maxima tussen 20 tot 25 graden de warmste dag van de week. De zon schijnt dan vroeg tot laat.

Woensdag is het zomers warm en stijgt het kwik in het zuiden naar 25 graden en nog plaatselijk nog iets meer. Woensdag is het zomers warm en stijgt het kwik in het zuiden naar 25 graden en nog plaatselijk nog iets meer. Ook elders is het warm.

Donderdag volgt er aansluitend een korte dip in zowel temperatuur en weertype, maar daarna duidt er zich een nieuwe warme en zonnige weerfase aan, waarbij het vrijwel de gehele periode verder droog blijft. De temperaturen liggen veelal rond 20 graden en in het zuiden iets hoger.

Grote verschillen met het noorden

In het noorden merkt men echter niet veel van de warmte. Een aanlandige wind over de nog relatief koude Noordzee zorgt ervoor dat de temperaturen ruim onder 20 graden blijven steken. Op de eilanden zoals Schiermonnikoog stijgt het kwik amper naar 16 graden.

Op de Waddeneilanden blijft het aankomende week merkbaar koeler. Op de Waddeneilanden blijft het aankomende week merkbaar koeler.

Richting het weekend schommelen de maxima in bijna het hele land tussen de 20 en 25 graden. Daarnaast is de lucht erg droog en voelt het aangenaam aan. Hierdoor koelt het bij waarden rond 10 graden ’s nachts nog flink af en kan er goed geventileerd worden.

Wat gebeurt er volgende week?

Volgens de huidige berekeningen vindt er dan tevens een voortzetting van het droge weer plaats. Of in de tweede week van juni vanuit het zuidwesten geleidelijk vochtige lucht tot in de Benelux weet binnen te dringen, valt nog te bezien.

Risico op natuurbranden hoog

Een nadelige bijkomstigheid is daarbovenop dat de grond door het uitblijven van neerslag verder uitdroogt. Hierdoor neemt het bosbrandgevaar momenteel toe. Met name in het oosten en het midden van het land is de kans dat er natuurbrand uitbreekt momenteel hoog, zeker bij harde wind en droogte kunnen dergelijke branden zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen.

De regensom tot en met donderdag 8 juni. Er is wederom geen neerslag in zicht. De regensom tot en met donderdag 8 juni. Er is wederom geen neerslag in zicht. De droogte spitst toe.

Zo kwam het op eerste Pinksterdag in Twente reeds tot een aantal branden. De brandweer van Borne moest met maar liefst 16.000 liter water uitrukken naar recreatieplas Het Rutbeek in Enschede om een natuurbrand te blussen. Ook in Rijssen moesten de hulpdiensten op zondagavond in actie komen. Beide branden zijn intussen onder controle gebracht.

Weer & Radar redactie
12:28
29 mei 2023

Lago Maggiore Italië
Dodelijk bootongeval door waterhoos

Na het bootongeluk op het Lago Maggiore worden hulpdiensten gemobiliseerd.Er worden reddingsduikers ingezet.Ook helikopters zijn bij de zoekactie betrokken.Vier mensen komen om bij het bootongeluk, dat vermoedelijk is veroorzaakt door een waterhoos, en vijf mensen worden naar het ziekenhuis gebracht.
1/4
Na het bootongeluk op het Lago Maggiore worden hulpdiensten gemobiliseerd.

Een waterhoos op het Lago Maggiore heeft zondag van vier mensen het leven geëist. De kleinschalige wervelwind ontstond tijdens hevig onweer.

Op het Lago Maggiore is afgelopen zondag tijdens een storm een ernstig bootongeluk voorgevallen. Een woonboot met 25 mensen aan boord kapseisde in de vroege avond tijdens een onweersbui. Het noodlottige incident deed zich in het zuidelijke deel van het meer, waarbij voor vier mensen de hulp te laat kwam. Volgens de president van de regio Lombardije was de oorzaak een waterhoos.

Grote reddingsoperatie

Sommige slachtoffers slaagden er naar verluidt in om zelf naar de kant te zwemmen. Inmiddels er een grote zoekactie met meerdere boten, duikers en helikopters gestart. Vijf van de geredde personen naar het ziekenhuis gebracht en de rest werd ter plekke behandeld.

wrZondagavond 19.30 uur: De WeerRadar toont een stevige onweersbui op het zuidelijke Lago Maggiore, die waarschijnlijk een waterhoos heeft geproduceerd.

Waterhozen zij eigenlijk niks anders dan tornado’s over grote wateren. Ze treden op tijdens regen- en onweersbuien wanneer de wind nabij de grond uit verschillende richtingen samenkomt. Op het moment van het ongeval trokken er vanuit het oosten enkele felle onweersbuien over het zuiden van het Lago Maggiore.

Weer & Radar redactie
07:06
28 mei 2023

Hoge UV-index
Van de zon genieten zonder zonnebrand

Voor mensen met een lichte huid is het raadzaam om zonnebrandcreme te gebruiken. Voor mensen met een lichte huid is het raadzaam om zonnebrandcreme te gebruiken.

Het mooie Pinksterweer lokt mensen naar buiten, maar voorzichtigheid is geboden: de kans op zonnebrand neemt namelijk tevens toe. Teveel straling drijft de lichaamseigen UV-bescherming al snel tot het uiterste en de huid ziet er rood uit.

Dit weekend schijnt de zon vrijwel ongestoord. De UV-index ligt de komende dagen meestal tussen 5 en 7, wat als “hoog” wordt beschouwd. Wees dus voorzichtig als je naar buiten gaat, want zonbescherming wordt reeds aanbevolen vanaf een UV-index 3.

Ook als de lucht bewolkt is, bestaat er een gevaar op zonnebrand. Zo drijft er in het noorden bewolking van zee binnen. Elders drijven er slechts wat hoge en middelhoge wolkenvelden over het land.

De UV-index is een objectieve maatstaaf voor de sterkte van de hoogenergetische ultraviolette (UV) straling van de zon die zonnebrand veroorzaakt. Het wordt berekend over de hele dag.

uv

Het totaal van zonsopgang tot zonsondergang resulteert in de zogenaamde dagdosis. Uit het verloop van de dag kunnen de benodigde zonbeschermingsfactoren voor de verschillende huidtypes worden berekend.

Hier lees je hoe je zonnebrand kunt voorkomen en welke huismiddeltjes of eerste hulpmaatregelen kunnen helpen als de huid rood ziet door de zon:

Tips tegen zonnebrand

Weer & Radar redactie
16:08
27 mei 2023

Einde wintersluiting
Timmelsjoch in het Ötztal weer open

timmelsjoch

Het verkeer is wederom in beweging gekomen over de Timmelsjoch op de grens tussen Oostenrijk en Italië. De pasroute is zeer populair voor excursies en is nu na de wintersluiting weer open.

De Timmelsjoch Hochalpenstraße is net op tijd voor het lange Pinksterweekend heropend. Tijdens het beste weer konden voertuigen vrijdagochtend vroeg wederom over de pasweg rijden. De Alpenpas verbindt het Oostenrijke Ötztal met het Italiaanse Zuid-Tirol.

Vanwege het gebrek aan sneeuw in de winter was er oorspronkelijk een opening voor Hemelvaart gepland. Dit zou de vroegste opening zijn geweest in de meer dan 60-jarige geschiedenis van de Timmelsjoch.

Het bewolkte en natte weer in mei dwarsboomde deze vooruitzichten echter. Daarom moest men wachten totdat het lawinegevaar op de lastige plekken afnam.

Nu is de 2.474 meter hoge Alpenweg sneeuwvrij gemaakt, maar in de bermen stapelen de sneeuwmassa’s zich nog altijd metershoog op. Juist deze hoge witte muren maken een pastocht in het voorjaar tot een bijzondere ervaring.

De Timmelsjoch is niet de eerste Alpenpas die weer open gaat. De wintersluiting op de eerste hoge Alpenwegen werd in april reeds opgeheven. Ook de beroemde Gotthardpas in Zwitserland opende weer net voor het Hemelvaartsweekend.

Weer & Radar redactie