Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws

Weernieuws - het weer live volgen

16:32
24 maart 2023

Noodweer Californië
Tornado in Los Angeles

In Californië duurt het ongebruikelijk slechte weer voort. Zware regenval, storm en zelfs een tornado zorgen voor schade en meerdere slachtoffers.

Een zeldzame tornado heeft woensdag aanzienlijke schade aangericht nabij het centrum van Los Angeles. De orkaan trok door een industriegebied en beschadigde 17 gebouwen, waarvan er elf niet meer bewoonbaar zijn. Ook raakte in ieder geval één persoon gewond. Het was de sterkste tornado in de omgeving van Los Angeles in de afgelopen 40 jaar. Gemiddeld ontwikkelen zich elk jaar ongeveer tien tornado's in Californië.

Stormen eisen levens in Noord-Californië

Noodweer heeft ook in Noord-Californië veel schade aangericht. Ten minste vijf mensen kwamen om het leven. Alleen al in San Francisco werden meer dan 700 bomen geveld of beschadigd door de storm. In hoge gebouwen sloegen ruiten aan diggelen en tienduizenden huishoudens zaten tijdelijk zonder stroom. Er waren meldingen van geblokkeerde wegen, overstromingen en aardverschuivingen.

Sinds januari wordt de staat aan de westkust van het land, die in de afgelopen jaren vaak werd geteisterd door droogte, getroffen door ongewoon hevige regenval. De grond is inmiddels op veel plaatsen verzadigd door de enorme hoeveelheid regen van de afgelopen maanden.

Weer & Radar redactie
Stuur ons uw foto's/video's
08:45
24 maart 2023

Actief noorderlicht
Zwaarste zonnestorm in acht jaar

Afgelopen nacht werd er schitterend en behoorlijk actief noorderlicht zichtbaar in een groot deel van Europa. De indrukwekkende groenachtige banden en sluiers aan de hemel met daarnaast rode pilaren werden tot ver naar het zuiden waargenomen.

De ene foto is nog mooier dan de andere foto. Vooral uit het Verenigd Koninkrijk, Polen en de Baltische Staten volgden fraaie beelden doordat het daar helder was. Elders zorgden storingen met regen en veel bewolking voor een bedekte nachtelijke hemel.

Zwaarste geomagnetische storm in bijna zes jaar

Volgens kenners was er afgelopen nacht sprake van de zwaarste geomagnetische storm sinds juni 2015, dus in acht jaar tijd. Het actieve noorderlicht was daarom bijzonder ver naar het zuiden zichtbaar. Er werden namelijk zelfs in Slovenië in de deelstaat New Mexiko beelden van gemaakt.

Ook in Nederland waargenomen

In de nanacht klaarde het van het westen uit op waardoor het kleurrijke spektakel ook in Nederland (fotografisch) waarneembaar was. Het leverde voor sommige fotografen nog fantastische beelden op.

Zo ontstaat poollicht

Poollicht ontstaat door kleine en grote uitbarstingen op de zon. Hierbij komt veel energie vrij, deels in de vorm van elektrisch geladen deeltjes. Wanneer er een stroom van geladen deeltjes ontsnapt van het oppervlak van de zon, is er sprake van een zonnewind. De huidige zonnecyclus is bijzonder actief en vrij sterke zonnewinden met geladen deeltjes worden constant richting de aarde geblazen. Atmosferische natuurkundigen spreken daarom van een geomagnetische storm.

Een klein deel van de ontsnapte elektrisch geladen deeltjes wordt aangetrokken door het magnetisch veld van de aarde. Wanneer die geladen deeltjes in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen, buigen ze af naar de magnetische Noord- en Zuidpool. De reactie die daar optreedt met de gassen in de atmosfeer van de aarde zorgt voor het poollicht. Afhankelijk van de locatie waar het zich voordoet, spreekt men van het Noorderlicht of het Zuiderlicht.

Weer & Radar redactie
06:58
24 maart 2023

Dikke laag ijs over auto
Deel van VS: vorst in plaats van lente

Winterweer in plaats van lenteweer. In de VS was het deze week echt koud. Zelfs voertuigen bevroren aan de oever van het enorme meer 'Lake Erie'.

Ondanks het begin van de lente heeft de winter nog niet opgegeven in het noordoosten van de Verenigde Staten. Enkele dagen geleden bereikte zeer koude lucht de Amerikaanse Staat New York. Een bijzonder fenomeen was daarbij te zien in Buffalo aan de oever van Lake Erie.

Sommige voertuigen waren daar namelijk geheel bevroren. Op beelden is te zien dat sommige auto's onder een dikke ijslaag zaten verstopt. Ook op de hekken zijn unieke ijsstructuren te zien. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat dit door ijzel wordt veroorzaakt, dat is echter niet de oorzaak.

vorst De TemperatuurRadar toont op de dag van de opname temperaturen ver onder het vriespunt in Buffalo en omgeving.

Het opspattende water van Lake Erie en temperaturen ver onder het vriespunt waren de oorzaak van het ijslandschap. De kleine waterdruppeltjes in de nevel van het opspattende water kwamen terecht op struiken, bomen, voertuigen of hekken. Door de constante aanvoer van deze nevel bleef de ijslaag aangroeien.

Weer & Radar redactie
15:00
23 maart 2023

5-daagse weersverwachting
Onstabielere en koelere lucht

Het weer in NederlandWeerkaart voor vrijdag 24 maart.

Ook de komende dagen blijft het vrij wisselvallig in de Benelux. Buien met regen en tussendoor opklaringen met zon wisselen elkaar af.

Het weer voor vrijdag

Een groot lagedruksysteem boven de Britse eilanden zal de Benelux blijven beïnvloeden. We krijgen te maken met wisselvallig weer, soms zelfs met enkele onweersbuien in het binnenland. In het noordwesten van het land zal er vaker ruimte voor de zon zijn. Het kwik schommelt daarbij tussen 7 en 11 graden in de ochtend en tussen 8 en 14 graden in de middag.

Zaterdag

Lage bewolking zal het grootste deel van de dag blijven heersen met plaatselijk stevige regenbuien, tussendoor klaart het geregeld op. Het kwik schommelt tussen 6 en 8 graden in de ochtend en 9 tot 12 graden in de middag.

De trend voor de komende drie dagen

Zondag komt er een nieuwe storing aan, die zorgt voor aanhoudend wisselvallig weer. Aan het begin van de werkweek koelt het met een noordwestenwind flink af. Dan vallen er zelfs enkele buien met (natte) sneeuw.

Weer & Radar redactie
09:09
23 maart 2023

Arctische lucht onderweg
Maandag nogmaals winterse buien

Aankomende dagen wordt het weer nogmaals spannend: Begin volgende week komt een portie arctische lucht afzakken en zorgt nogmaals voor een late wintergroet.

Oorzaak van de late kou is een naar het oosten trekkend lagedrukgebied in combinatie met twee hogedrukgebieden: Een bij IJsland en een tweede bij de Azoren. Achter de depressie draait de wind zondagavond naar noordwest, tegelijkertijd ontstaat er boven de Britse Eilanden een fragiele verbinding tussen het IJslandhoog en het Azorenhoog. Daarmee wordt de weg vrij voor een portie kou, die direct vanuit het noordpoolgebied komt afzakken.

Deze bel met koude lucht is vooral op enige hoogte zeer koud, in 5 kilometer hoogte wordt maandag -40 graden verwacht. Tegelijkertijd wordt deze luchtkolom in de onderste paar honderd meter opgewarmd door het relatief warme zeewater. Bovendien warmt de lucht boven land nog overdag nog iets verder op door de al krachtige lentezon. Hierdoor ontstaat er een zeer onstabiele situatie die ideaal is voor het ontstaan van felle buien.

 Tijdens een zware sneeuw- of hagelbui kan het zelfs even wit worden. Zodra de bui over is dooit alles meteen weer weg.

Deze buien kunnen fors uitpakken met hagel en sneeuw, ook onweer is goed mogelijk. De buien komen soms met een scherp afgegrensd donkergrijs neerslaggordijn aanstormen en in zo’n bui kan het zicht plotseling tot enkele tientallen meters teruglopen, wat vooral voor het wegverkeer erg verraderlijk kan zijn. Door de zware sneeuwval of korrelhagel en de plotselinge temperatuurdaling tot net boven nul kan ook het wegdek plotseling glad worden. Na de bui loopt de temperatuur snel weer op en sneeuwresten verdwijnen meteen weer, maar de volgende bui is nooit ver weg.

In de nacht naar dinsdag doven de buien geleidelijk uit en kan het vooral in het binnenland een graadje vriezen als het wat langer opklaart, laatste sneeuw- of hagelbuien kunnen lokaal voor een witte verrassing zorgen. Dinsdag is het rustig, maar fris weer onder de vleugels van een trekhoogje, vanaf woensdag neemt een nieuwe depressie het roer over met regen, wind en weer een stuk zachtere lucht.

Weer & Radar redactie