Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Zomertijd gaat in - Zo zit het met de verschillende tijden

Zomertijd gaat in
Zo zit het met de verschillende tijden

klok

Vannacht om 02:00 uur gaat de zomertijd in. Om die tijd gaat de klok één uur vooruit en dat betekent dat iedereen vannacht een uurtje 'minder' zal slapen. Men krijgt er wel een hoop daglicht voor terug. Is een permanente zomer- of wintertijd echter niet beter?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de wintertijd eigenlijk de 'normale' tijd is. Met de zomertijd die nu aanstaande is, wordt het 's ochtends een uurtje later licht, en 's avonds een uurtje later donker. De zomertijd gaat altijd in tijdens het laatste weekend van maart in en dat wordt sinds 1977 zo gedaan. Zelfs al tientallen jaren daarvoor is er van de zomertijd gebruik gemaakt.

De zomertijd werd oorspronkelijk ingevoerd om energie te besparen. Doordat het in de zomer met zomertijd langer licht is, wordt er ’s avonds minder stroom verbruikt. In het voor- en najaar is er echter meer energie nodig voor de verwarming van huizen in de ochtenduren. Volgens het Federaal Milieuagentschap heffen deze twee factoren elkaar praktisch op. Het verzetten van de klok levert dus nauwelijks energiebesparing op.

Discussie over permanente zomer- of wintertijd

Een veelgenoemd voordeel van een permanente zomer- of wintertijd is dat er geen verstoring van de biologische klok van de mens meer op zal treden bij het verzetten van de klok.

Toch is het ondanks vele discussies nog niet tot een permanente 'normale' wintertijd gekomen. Een veelgenoemd nadeel daaraan is dat de zon in de zomer dan al voor half vijf in de ochtend opkomt en dat het op mooie zomeravonden een uur eerder donker is.

Een groot deel van de mensen lopen daardoor daglicht mis, omdat ze dan nog in bed liggen. Voor permanente zomertijd wordt ook niet snel gekozen. Een veelgenoemd nadeel aan permanente zomertijd is dat het dan 's winters pas na half tien 's ochtends weer licht wordt. Het wordt dan wel een uurtje later donker.

Om onder andere de bovenstaande voor- en nadelen geven veel mensen de voorkeur aan een permanente zomertijd. Gezondheidsexperts raden dit echter af. De wintertijd (onze normale Midden-Europese Tijd, CET) is volgens hen gezonder voor ons. Deze tijd past beter bij ons dagelijkse ritme. Het wordt ’s ochtends vroeger licht, waardoor je makkelijker opstaat. 's Avonds wordt het juist eerder donker, wat beter helpt om in slaap te vallen.

Ondanks alle discussies komt de zon deze zondagochtend in ieder geval een uurtje later op. Of we de klok de komende jaren blijven verzetten, is echter afwachten.

Weer & Radar redactie
Ook interessant
maandag 5 mei 2025

11 tot 15 graden

Een frisse Bevrijdingsdag
woensdag 7 mei 2025

20 graden in het weekend

Later deze week weer warmer
zondag 4 mei 2025

Koude nachten op komst

Vorst aan de grond mogelijk
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon