Startpagina / Aanbevolen /

Verwoestijning mogelijk - Ernstige droogte houdt Sicilië in de ban

12:14
24 augustus 2024

Verwoestijning mogelijk
Ernstige droogte houdt Sicilië in de ban

De aanhoudende droogte in Sicilië zorgt voor grote problemen. - © picture alliance

Extreme droogte bedreigt Sicilië: meren drogen op en water wordt op sommige plaatsen een schaars goed voor de inwoners. Maatregelen tegen de droogte zijn hard nodig, want verwoestijning van het Siciliaanse landschap ligt op de loer.

Hoewel Sicilië gewend is aan droogte in de hete zomermaanden is het dit jaar rampzaliger dan het in lange tijd is geweest. Opgedroogde meren en door de verzengende hitte verdorde velden kenmerken het beeld op het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee. Sommige landschappen zijn deze zomer nauwelijks herkenbaar. Meren die ooit turkoois glinsterden, zijn nu dichtgeslibd of opgedroogd.

Prognoses van onderzoekers voorspellen niet veel goeds. Sommige experts voorspellen dat tegen 2030 een derde van Sicilië met verwoestijning te maken krijgen.

Oogsten dreigen te mislukken

Boeren klagen over slechte oogsten en staan voor de moeilijke beslissing of en hoeveel van hun dieren ze moeten slachten voordat ze verder afvallen door het gebrek aan water. Voor de inwoners van veel gebieden op Sicilië, vooral in de zuidelijke provincie Agrigento, is kraanwater strikt gerantsoeneerd. Bewoners staan in lange rijen met waterflessen om water te halen uit openbare putten.

Al langer droogte

De afgelopen jaren hebben de Sicilianen te maken gekregen met lange perioden van droogte zonder regen. Ze slaan water op in ondergrondse of op het dak gemonteerde watertanks en water wordt in grote tankwagens naar afgelegen plaatsen gebracht.

Al deze inspanningen hebben deze zomer niet geholpen. Marinetankers arriveren vanaf het vasteland om de inwoners van water te voorzien.

Niet alleen door klimaatverandering

Volgens de civiele bescherming is er dit jaar sinds lange tijd niet zo weinig regen gevallen. En ook de toekomst voorspelt niet veel goeds. Periodes met lichte en constante regenval die diep in het grondwater doordringt en de bodem verzadigt zullen naar alle waarschijnlijkheid afnemen.

Volgens deskundigen is het watertekort op Sicilië ook deels door de mens veroorzaakt: veel waterleidingen op het eiland zijn sterk verouderd, waardoor veel water verloren gaat. Daarnaast ontbreekt het al jaren aan strategieën om het probleem aan te pakken.

Experts wijzen op politieke inactiviteit en slecht waterbeheer, wat samen met de geringe regenval in de wintermaanden en de hitte nu de zware gevolgen laat zien.

Bezorgdheid over de gevolgen voor het toerisme

De boosheid van de Sicilianen over de situatie wordt nog verergerd door het feit dat enerzijds de stuwmeren opdrogen en anderzijds de zwembaden in veel toeristische gebieden vol zitten. Het Fanacomeer, dat verschillende gemeenten van water had voorzien, staat droog en het Pergusameer, het grootste natuurlijke meer van Sicilië, staat ook bijna droog.

De Siciliaanse autoriteiten doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat vakantiegangers niets merken van het gebrek aan water en de droogte. In het zwaar getroffen zuiden van Sicilië is de zogenaamde Vallei van de Tempels bij Agrigento een van de populairste attracties voor toeristen. De lokale autoriteiten proberen vakantiegangers gerust te stellen. Volgens Italiaanse media zitten echter ook de eerste hotels zonder water.

De ondernemersvereniging Confcommercio luidt de noodklok en waarschuwt voor de bedreiging die het watertekort vormt voor het toerisme. De vereniging heeft opgeroepen om de gevolgen voor een belangrijke bron van inkomsten op Sicilië niet te onderschatten.

Catania

Za
20
38
Zo
23
38
Ma
22
35
Di
22
35
Wo
22
35
Do
23
34
Vr
25
34
Za
25
34
Zo
23
34
Ma
24
35
Di
23
35
Wo
23
33
Do
23
34
Vr
23
34
Max (°C)
Min (°C)
veelweinig
Ongewoon warme Middellandse Zeelees meer
Henri Swinkels
Meer over het onderwerp
dinsdag 10 juni 2025

Handige functie in de app

Wat is UV-straling?
daglicht
zaterdag 21 juni 2025

Dagen worden weer korter

Astronomische zomer is begonnen
donderdag 10 juli 2025

Het fenomeen opwelling

Mistral koelt het zeewater
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
vrijdag 11 juli 2025

Evacuaties in Italië

Veel brandhaarden in Zuid-Europa
dinsdag 8 juli 2025

Weerweetje van de dag

Wat is een trog?
zondag 6 juli 2025

Lagedruk

Stevige regen-/ onweersbuien en wind
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon | Toegankelijkheidsverklaring