Startpagina / Weernieuws /

Waarom is het zo grijs? - In het meteorologische niemandsland

09:15
17 november 2021

Waarom is het zo grijs?
In het meteorologische niemandsland

satHet satellietbeeld toont het uniforme grijsop dinsdag boven West- en Midden-Europa. - © NASA Worldview.

Permanent grijs boven Noordwest- en Midden-Europa: de afgelopen dagen was er nauwelijks zon. In plaats daarvan presenteert zich de lucht vaak grijs. Veel weerstations hebben de laatste dagen niet eens een vol uur zonneschijn gemeten. De weersomstandigheden zijn hiervoor verantwoordelijk, want de Benelux lag in het meteorologische niemandsland of een zogenaamd “zadelgebied”.

Simpel omschreven; er waren geen uitgesproken hoge- en lagedrukgebieden in de buurt van ons aandachtsgebied. De verschillen in luchtdruk waren boven de Benelux navenant zwak. Hierdoor staat er minder wind en is de luchtmassa nagenoeg overal gelijk. Dot bevordert de vorming van een zogenaamde inversie. Dit is een toename in de temperatuur met hoogte.

Normaal neemt de temperatuur met de hoogte af. Een vuistregel is dat iedere 100 meter de temperatuur één graad daalt. Als het warmer dan kouder wordt met een toenemende hoogte, dan wordt dit een omkering of inversie genoemd. De inversielaag werkt dan als een soort van barrière en wordt daardoor als bijna ondoordringbaar beschouwd.

Deze laag vertegenwoordigt vaak de bovengrens van wolken-, mist- of nevellagen en dit is precies waar het aanhoudende ochtendgrijs de afgelopen dagen aanhield.

Nog een reden: geen variatie

Het weer is meestal in beweging. Weerfronten van lagedrukgebieden trekken vaker over ons land, maar zelfs die blijven de laatste tijd uit. Ze passeerden de Benelux nauw of losten op door de hoge luchtdruk boven Midden- en Oost-Europa.

Vandaag is het weer echter veelzijdiger

Een weerfront van een lagedrukgebied over de Noorse Zee zorgt vandaag hier en daar voor wat lichte tot matige regen. Na de passage van het koufront stroomt er echter drogere lucht naar ons land en met name in de westelijke helft volgen er opklaringen met een afwisseling van zon en wolkenvelden:

Instellingen voor externe inhoud

Privacy Policy
Meer over het onderwerp
zondag 6 april 2025

Astrovooruitblik april

Micromaan en de oudst bekende meteoren
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
vrijdag 9 mei 2025

Rond de zomerzonnewende

De tijd van lichtende nachtwolken
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
woensdag 21 mei 2025

Even heel ander weer

Koel en een harde wind
zaterdag 17 mei 2025

Een jaar geleden

Fantastisch poollicht in Europa
dinsdag 20 mei 2025

Noodweer in Frankrijk

Stevige onweersbuien op maandag
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon