Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Vroege en zware winterinval met extreem veel sneeuw in de Alpen

16:45
12 september 2024

Tot 2 meter sneeuw
Vroege en zware winterinval Alpen

1/7
In het Oostenrijkse Obertauern ligt intussen meer dan 15 centimeter sneeuw.

Tijdens de passage van een scherp koufront heeft het dondernacht voor het eerst dit najaar in de Alpen onder de 1.500 meter gesneeuwd. Een zogenaamde “nordstau” zorgt aansluitend tot en met zaterdag voor een grote winterinval met ongebruikelijk veel sneeuw voor de tijd van het jaar.

De winter valt de komende dagen in de bergen van het Alpengebied. Vanaf donderdagmiddag tot en met zaterdag ontwikkelt zich onder invloed van een noordelijke aanvoer met polaire lucht een noordelijke stau, waarbij dikke regenwolken letterlijk tegen de Alpenkam aan worden geduwd.

Sneeuwval tot in lager gelegen regio's

Als gevolg daalt de sneeuwvalgrens naar hoogten onder de 2.000 meter en in sommige gebieden dwarrelen er zelfs vlokken naar beneden tot 1.000 meter.  Er wordt in een uitgebreid gebied bijzonder veel sneeuw verwacht voor september.

Tot 2 meter sneeuw mogelijk

Dit leidt tot en met zondagmiddag in Oostenrijk rond de 1.500 meter tot ongeveer 40 centimeter verse sneeuw. In het hooggebergte tussen de Kitzbüheler Alpen en de Hochschwab komt er maar liefst 1 à 2 meter van de witte pracht samen.

In de Zwitserse Alpen van het Berner Oberland tot aan de Alpstein en in het noorden van Bünden valt boven de 2.000 meter 20 tot 40 centimeter sneeuw.

In het middel- en hooggebergte bestaat als gevolg het risico op gladheid. Hogere Alpenpassen zoals de Furka of de Sustenpas worden waarschijnlijk afgesloten voor verkeer.

Riskante weersituatie

Daarnaast worden wandelingen in de bergen sterk afgeraden. Mist, ijsvorming en krachtige sneeuwval maken tochten zeer gevaarlijk. Er is tevens een hoge sneeuwbelasting mogelijk, waarbij er grote takken van bomen kunnen afbreken en daken van hutten in kunnen storten. Bovendien zinkt de nulgradengrens gedurende zaterdag naar circa 800 meter. Ook het risico op lawines neemt toe.

In de Oost-Alpen gaat het tegelijkertijd flink spoken en komen er windstoten tot 150 kilometer per uur voor. Hierdoor wordt het zicht aanzienlijk beperkt.

Stuwingsneerslag tegen de Alpen

Aanbevolen externe inhoud van YouTube

We hebben uw toestemming nodig om inhoud van YouTube te kunnen tonen. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken.

Ik ben het ermee eens dat de inhoud van YouTube zal aan mij worden getoond.

Instellingen voor externe inhoud

Privacy Policy

Stau wordt in het Nederlands ook wel stuwingsneerslag genoemd en wordt veroorzaakt door vochtige lucht die over een gebergte wordt “gestuwd”. De lucht wordt vervolgens gedwongen om op te stijgen. De wolken worden aansluitend tegen de Alpenkam omhooggeduwd en condenseren tot machtige wolken met veel neerslag. In dit geval gaat het om een zogeheten 5b-laag.

5b-laag zorgt voor extreem veel regenVooral Oostenrijk en Tsjechië getroffen
Anita van Voorst
Ook interessant
vrijdag 16 mei 2025

Storm Middellandse Zee

Nu ook Sicilië, Albanië en Griekenland
vrijdag 16 mei 2025

Lagedruk Noord-Afrika

Regen tot in de woestijn
zaterdag 17 mei 2025

Een jaar geleden

Fantastisch poollicht in Europa
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon