Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Stormnamen niet in ieder land hetzelfde. Hoe zit dat nou?

Hoe zit dat nou precies?
Stormnamen niet in ieder land hetzelfde

Er bestaat geen vast systeem voor de naamgeving van stormen in Europa. Dit kan soms best verwarrend zijn. Er bestaat geen vast systeem voor de naamgeving van stormen in Europa. Dit kan soms best verwarrend zijn.

Storm Isha trof deze week het westen van Europa en nu slaat storm Jocelyn toe. Niet alle aangedane landen hanteren echter dezelfde naam. Hoe zit dat nou precies?

Hoewel veel landen zware stormen een naam geven, is er geen internationaal overeengekomen systeem om dit te doen. Hier worden de stormnamen gecombineerd door het Koninklijk Nederlands Meteorologische Instituut (KNMI), het UK MetOffice en het Ierse Met Éireann, de zogenaamde westgroep. Deze namen worden gegeven aan depressies die zich op de Noord-Atlantische Oceaan vormen en een grote invloed hebben op het weer in respectievelijk Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Sommige landen groeperen zich net zoals wij dat doen met de Britse Eilanden en Ierland. In Scandinavië komen de landen overeen elkaars namen aan te nemen, terwijl Duitsland vaak verantwoordelijk is voor het benoemen van stormen die Zwitserland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië treffen. België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Portugal maken deel uit van de zuidwestgroep.

Elk land heeft hierin eigen regels, maar de WMO stelt wel voor om mannelijke en vrouwelijke namen met elkaar af te wisselen en dit op alfabetische volgorde te doen. Zo noemt Duitsland elke storm anders en had storm Isha daar de naam Iris en heet storm Jocelyn daar vandaag Jitka.

In Nederland verkiest het KNMI namen van bijvoorbeeld oude weerkundigen, klimatologen of meteorologen. In het VK en Ierland kunnen mensen zelf namen voorstellen voor het seizoen van volgend jaar, voordat ieder jaar in september de definitieve lijst met stormnamen wordt onthuld.

Namen buiten de lijst om

Soms zien we echter ook stormen met namen buiten onze eigen lijst om. Dit gebeurt wanneer ze zich ergens anders ontwikkelen. Zo kan bijvoorbeeld de Franse Meteorologische dienst Meteo France een storm als eerste een naam geven, als daar de zwaarste impact wordt verwacht. Dit zou dan ook opgaan voor België.

WindRadar: Windstoten tot 100 km/hlees meer

Evenzo verschijnen er soms voormalig orkanen op onze weerkaarten wanneer ze vanaf de andere kant van de Atlantische Oceaan onze kustgebieden weten te bereiken. Deze namen worden gekozen door de Wereld Meteorological Organisation (WMO).

Weer & Radar redactie
Ook interessant
zondag 4 mei 2025

Koude nachten op komst

Vorst aan de grond mogelijk
donderdag 8 mei 2025

Tot wel 36 graden

Zomers warm in Griekenland
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon