Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Satellietbeeld toont machtig aambeeld over de Adriatische Zee

12:53
8 juni 2023

Onweer van boven
Machtig aambeeld over de Adriatische Zee

Rondom de Middellandse Zee ontstaan er de laatste dagen herhaaldelijk stevige onweersbuien. Een bijzonder indrukwekkend exemplaar werd maandag door een satelliet vastgelegd.

Een enorm aambeeld van een onweerswolk langs de Adriatische kust van Kroatië gloeit cirkelvormig in de ochtendzon op een satellietbeeld. Links ervan is de schaduw te zien. In de buurt hebben er zich meer stapelwolken ontwikkeld tot onweersbuien boven Italië en het noordelijk Adriatische Zeegebied.

Ook de komende dagen blijft het onstabiel in het Middellandse Zeegebied en vormen er zich fikse onweersbuien. Ook de komende dagen blijft het onstabiel in het Middellandse Zeegebied en ontstaan er fikse onweersbuien.

Een onweerswolk, ook wel bekend als cumulonimbus, ontstaat wanneer er warme en vochtige lucht opstijgt en afkoelt. De stapelwolken groeien en worden vervolgens hoger en hoger. In principe stijgen ze, net als in heteluchtballonnen, vele kilometers hoog de atmosfeer in.

Wist je dat?

Het kan onder de min 60 graden zijn op de top van een krachtige onweerswolk.

Daar liggen de temperaturen echter ver onder het vriespunt, zodat de hele wolkentop bevriest. Op een hoogte van ongeveer 10 tot 15 kilometer – aan de bovengrens van de weeractieve lagen in de atmosfeer – hebben de opwaartse luchtstromen en de omgevingslucht dezelfde temperatuur.

In de zogenaamde troposfeer kan de opgestegen lucht vervolgens niet meer verder naar boven uitbreiden en daarom wijkt het naar alle kanten uit. Het typische “aambeeld” ontstaat nu en neemt idealiter een cirkelvorm aan, zoals te zien is op het satellietbeeld.

Ook de kleine hobbels op de reusachtige platte bovenkant van de onweerswolk zijn zichtbaar. Dit zijn zogeheten “overshooting tops”.

Zwaartekrachtgolven duiden op zware convectie

Deze komen tot stand wanneer het momentum van de torenhoge wolkenlucht een paar honderd meter voorbij de tropopauze schiet. Dit verwijst naar een zeer sterke stijgstroom tijdens de convectie. Meestal zakken de kleine toppen echter door de stabiele luchtlaag van de tropopauze snel terug naar beneden de weerlaag in, om vervolgens wederom omhoog te schieten.

Deze stabiele lucht in combinatie met het opwaartse momentum van een krachtige onweersbui zal vervolgens zwaartekrachtgolven (gravity waves) genereren in de wolk. Ze kunnen worden opgemerkt door de duidelijke rimpels in de machtige cumulonimbus.

Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
vrijdag 9 mei 2025

Rond de zomerzonnewende

De tijd van lichtende nachtwolken
dinsdag 25 februari 2025

Voorzichtig op de wegen

Paddentrek is weer begonnen
lente equinox voorjaar
donderdag 20 maart 2025

Vandaag start de lente

Wanneer de natuur ontwaakt
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
woensdag 7 mei 2025

20 graden in het weekend

Later deze week weer warmer
donderdag 8 mei 2025

Wind remt warmtegevoel

Gevoelstemperaturen beduidend lager
zaterdag 10 mei 2025

Weekendthema droogte

Kan de droogte een probleem worden?
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon