Startpagina / Weernieuws /

Kans op wateroverlast door polaire buien

12:27
11 september 2024

Talrijke polaire buien
Hier valt de meeste regen

Een scenario die we mogelijk één deze dagen ergens krijgen te zien.

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de herfst nu aan zet is. Een stevige wind en talrijke buien staan de komende dagen op het programma. Met name in de kustgebieden valt veel regen door convergentie boven zee, maar hoeveel valt er te verwachten?

Een koufront heeft een einde gebracht aan het fraaie nazomerse weer. Achter het front komt nu via de Noordzee polaire lucht naar de Benelux afzetten. Met de nog relatief warme zee als voedingsbron resulteert dit in tal van buien die lokaal pittig kunnen uitpakken met onweer, zware windstoten en ook hagel.

Wist je dat?

Polaire buien doen ook wel denken aan het grillige weertype in het vroege voorjaar en worden ook wel "maartse buien" genoemd. Ook in de herfst zijn dergelijke regen- en onweersbuien geen uitzondering. 

Met name de kustgebieden moeten rekening houden met de kans op wateroverlast. Hoeveel regenwater er precies gaat vallen, valt niet precies te zeggen, maar wel zien we in een brede strook van Zeeland naar de Wadden hoge neerslagsommen. Het ene model is hier wat overvloedig en de ander weer wat kariger in.

Over het algemeen valt te stellen dat er in de kustregio’s tot zaterdagnacht regenhoeveelheden mogelijk zijn tussen 20 en 50 millimeter. Voor de provincies Zeeland en Zuid-Holland opteert echter bijna ieder weermodel voor meer hemelwater. Daar kan tot en met vrijdagavond nog eens het dubbele vallen, dus tussen 50 en 100 millimeter.

Instellingen voor externe inhoud

Privacy Policy

Omdat de buien zeer lokaal over het land trekken, blijft het altijd gissen waar exact de meeste regen voorkomt. Toch staan de hemelsluizen soms flink open en stijgt het risico op wateroverlast.

Weer&Radar uploaderStuur ons je foto's van de buienluchten
Anita van Voorst
Meer over het onderwerp
zaterdag 19 april 2025

Weer en Radar app-uitleg

Ken jij ons 90-minuten-weer al?
dinsdag 10 juni 2025

Handige functie in de app

Wat is UV-straling?
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
zondag 15 juni 2025

Even doorluchten

Frissere lucht na enkele benauwde dagen
zaterdag 14 juni 2025

Zomerzonnewende nadert

De tijd van de langste zomeravonden
vrijdag 20 juni 2025

Goed insmeren

Hoge UV-index door sterke junizon
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon