Startpagina / Weernieuws /

Indrukwekkende beelden van saharastof en Von Kármán-wervelstraten

Bijzondere beelden
Saharastof en Von Kármán-wervelstraten

Op het satellietbeeld van donderdag 25 januari zijn zogenaamde Von Kármán-wervelstraten zichtbaar tezamen met een dikke laag Saharastof. Op het satellietbeeld van donderdag 25 januari zijn zogenaamde Von Kármán-wervelstraten zichtbaar tezamen met een dikke laag saharastof. - © NASA Worldview.

Onze WeerRadar heeft de laatste dagen twee uitgesproken weerfenomenen opgepikt in de Atlantische Oceaan. Een enorme pluim met saharastof voor de kust van Afrika en zogenaamde wervelstraten van Von Kármán achter de archipel van Kaapverdië. Een deel van het fijnstof komt volgende week ook naar Europa.

Het is best een bijzonder aangezicht: het bovenstaande satellietbeeld toont een dikke pluim met saharazand ver op de Atlantische Oceaan waarbij er orografische effecten onthuld worden net ten zuiden van de Kaapverdische Eilanden.

Draaikolken bij de eilanden

Onder bepaalde weersomstandigheden kunnen de wervels van Von Kármán vanuit de ruimte worden waargenomen rond onder meer Kaapverdië, de Canarische Eilanden en bijvoorbeeld de eilandengroep van de Aleoeten nabij Alaska.

In dit geval voerde een krachtig hogedrukgebied boven Noord-Afrika vanuit de Sahara onder invloed van een krachtige noordoostelijke passaatwind het stof naar het westen het grote Atlantische bekken aan. Passaatwinden zijn zeer stabiele windsystemen in de subtropen. De stofwolk ligt als een dikke bruine sluier boven zee en dient als een soort grenslaag. Het kan soms wel met gemak 1.000 kilometer afleggen en een hoogte bereiken van 5.000 tot 6.000 meter.

Tijdens de juiste condities ontstaan er vervolgens draaikolken in de atmosfeer aan de lijzijde van kleine, maar bergachtige eilanden.

Wanneer de wind rond de hoge bergen stroomt, vormen zich in de luwte twee tegengestelde luchtwervelingen, die met regelmatige tussenpozen heen en weer oscilleren. De resulterende draaikolken rondom de eilanden worden zichtbaar door de wolken die de bewegingen van de lucht volgen.

Om ze überhaupt tot stand te laten komen moet de wind constant met een bepaalde minimumsnelheid waaien. Als de wind te zwak is, vloeit de luchtstroom achter het eiland weer terug zonder enige turbulentie. Wanneer de wind echter krachtig is, ontstaan er turbulente en nogal chaotische wervelingen in plaats van een symmetrische vortexstraat.

Stof komt ook naar Europa

Op de Canarische Eilanden kent men het fenomeen maar al te goed en wordt een dergelijke stofstorm de “calima” genoemd. Een deel van de stof- en fijn zanddeeltjes valt dan ook neer op de eilanden. Tijdens een flinke storm loopt het zicht behoorlijk terug.

Eind deze week en begin volgende week breidt een rug van hoge druk zich vanuit Noord-Afrika uit naar het zuiden van Scandinavië. Ook dan worden er stof- en zanddeeltjes opgepikt en komt een deel ervan in de atmosfeer terecht op weg naar Europa.

Weer & Radar redactie
Ook interessant
zaterdag 14 juni 2025

Zomerzonnewende nadert

De tijd van de langste zomeravonden
vrijdag 13 juni 2025

Tropennacht in aantocht

Rond middernacht nog 20 tot 26°C
vrijdag 13 juni 2025

Hitte wordt verjaagd

Zaterdag opnieuw stevige (onweers)buien
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon