Startpagina / Aanbevolen /

Heb jij dit ooit gezien? Sneeuw onder een microscoop

Heb jij dit ooit gezien?
Sneeuw onder een microscoop

Instellingen voor externe inhoud

Privacy Policy

Heb je ooit eerder sneeuw onder de microscoop gezien?

Sneeuw ontstaat wanneer watermoleculen in de atmosfeer bevriezen rond kleine stofdeeltjes en zo een zeshoekige vorm vormen. Naarmate het sneeuwkristal zich verder vormt, kan het veranderen in een stervormige sneeuwvlok, maar dit is afhankelijk van de temperatuur en de luchtverzadiging in de atmosfeer.

Als de luchttemperatuur dichter bij nul graden ligt, valt de sneeuw meestal in de vorm van grote, losse vlokken. Als de verzadiging ook relatief hoog is, zal zich een meer stervormige sneeuwvlok vormen.

 Sneeuwvlokjes zijn er in alle soorten en maten!

Als de temperatuur echter onder de -20 °C daalt, wordt de vorm weer meer zeshoekig omdat er dan weinig waterdamp in de atmosfeer zit.

In 1885 slaagde Wilson Bently erin een foto te maken van een sneeuwvlok. Er volgden meer dan 5000 foto's waarop Bently ontdekte dat geen twee sneeuwvlokken hetzelfde zijn.

Dat komt omdat elke sneeuwvlok een andere reis maakt van begin tot eind. Wil je het zelf zien? Verzamel de volgende keer een paar sneeuwvlokken en probeer een foto te maken met een goede camera. Als je thuis een microscoop hebt, kun je deze sneeuwvlokken natuurlijk ook nog beter analyseren. Vooralsnog hoeven we in Nederland geen sneeuw te verwachten, maar je kunt natuurlijk altijd de WeerRadar in de gaten houden om op de hoogte te blijven!

Alles over vorstlees meer
Weer & Radar redactie
Ook interessant
maandag 30 juni 2025

46 graden in Andalusië

Nieuw junirecord voor Spanje
woensdag 2 juli 2025

Met name in het oosten

Later vandaag stevig onweer mogelijk
dinsdag 1 juli 2025

Tot wel 38 graden

Juli begint met zomerse hitte
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon | Toegankelijkheidsverklaring