Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Eindelijk aspergetijd - Nu wordt het weer lekker

Eindelijk aspergetijd
Nu wordt het weer lekker

asperge aspergeseizoen lente

De dagen worden langer, de natuur ontwaakt en met de eerste warme zonnestralen verlangen veel mensen weer naar asperges. Bijna geen enkele groente in dit land is zo populair als deze smaakvolle stengels.

In Nederland wordt het “witte goud” geoogst van begin april tot 24 juni. Om optimaal te kunnen genieten van het korte aspergeseizoen beschrijven we hier alles over de verschillende soorten en hoe je ze bewaart en verwerkt.

Een ster maakt zich uniek – waarom asperges zo geliefd zijn

Als ster onder de voorjaarsgroenten weet de asperge zijn status groot te houden. Telkens wanneer de eerste oogst op de toonbank valt, zijn fijnproevers ondanks de hoge prijzen nog altijd in extase. De elegante stengel kent namelijk een delicate en zeldzame smaak.

Best wel vlot

Als de omstandigheden goed zijn, hebben de asperges haast. Ze kunnen snel groeien en dat tot wel 7 centimeter per dag.

Asperges oogsten: Niet te vroeg en niet te laat

Het aspergeseizoen start in april. Afhankelijk van het weer tillen de koppen vroeg of laat de aarde omhoog. Het einde van de oogst heeft echter geen ruimte voor speling: Aangezien de planten de rest van het jaar hun kracht weer moeten verzamelen, eindigt het seizoen traditioneel op Sint-Jan, 24 juni.

Asperges dood, kersen rood

Dit is de boerenregel die het einde van het aspergeseizoen beschrijft. Daarna kan de kersenoogst beginnen.

Wit, groen en paars: De soorten in een overzicht

Voor de verschillende kleuren, waarvan de stengels van de asperges worden blootgesteld, is het zonlicht al dan niet verantwoordelijk. Witte asperges worden onder in de aarde in sleuven geteeld. Voordat het kopje in de zogenaamde aspergebedden zichtbaar is, wordt de asperge met een speciaal steekmes afgesneden. Zo behoudt de stengel zijn witte kleur.

Paarse asperges worden daarentegen pas geoogst als ze al een klein beetje door het aardoppervlak zijn gebroken. Blootstelling aan zonlicht produceert het plantenpigment anthocyanine, waardoor de uiteinden paars verkleuren. Groene asperges worden geheel zonder aardwallen geteeld en groeien grotendeels boven de grond. Door de bestraling van zonlicht vormt het pigment chlorofyl, dat verantwoordelijk is voor de rijke groene kleur.

  • Witte asperges met ham en hollandaisesaus is zeker het klassieke recept. Ze smaken ook lekker in een salade of wanneer je ze bakt. Voor de bereiding moet deze soort van boven (onder de kop) naar beneden worden geschild. De houtachtige onderkant moet worden afgesneden. Daarna kun je de asperges garen door ze 12 tot 15 minuten in water te laten koken. De schillen van de asperges zijn niet eetbaar, maar zorgen wel voor een heerlijke smaak, bijvoorbeeld in een bouillon van aspergesoep.
  • Paarse asperges worden geoogst tussen april en juni. Lange tijd werd deze soort als minderwaardig en overrijp beschouwd, maar tegenwoordig is hij in Frankrijk vooral populair als delicatesse. De paarse wordt op dezelfde manier geschild en gekookt als zijn witte familielid, maar de smaak is nog iets sterker. Door de paarse kleur produceren de stengelgroenten bovendien het gezonde stofje anthocyanine en zijn ze rijk aan antioxidanten. Bij het bereiden van deze variant raden we grillen aan. Zo blijven zowel de smaak als de gezonde ingrediënten beter behouden.
  • De groene asperges zijn hier te krijgen van eind maart tot juni. Ze zijn internationaal populairder en bekender dan hun witte tegenhanger. Deze stengels hoeven normaal niet geschild te worden, omdat ze boven de grond groeien en niet zo snel houtachtig worden. Bij zeer dikke stukken kan het onderste gedeelte worden verwijderd. Aangezien groene asperges echter dunner zijn dan de witte, worden ze sneller gaar. De kooktijd bedraagt circa 6 tot 8 minuten. Ze zijn veelzijdig te bereiden; of je ze nou kookt, stoomt, grilt, bakt of in de oven stopt.

Zo gezond is de asperge

Asperges zijn één van de caloriearme voorjaarsgroenten. Ze bestaan voor 93 procent uit water en 100 gram bevat minder dan een gram vet en slechts 18 calorieën. Uiteraard gelden deze voedingswaarden alleen wanneer ze zonder boter en hollandaisesaus worden genuttigd.

Ze zijn daarnaast gezond. Zo zit er in 100 gram van de stengels 190 tot 280 milligram kalium, 20 tot 22 milligram calcium en 35 tot 60 milligram fosfor. Asperges hebben ook veel vitamine C, E en B.

Wist je dat?

Als je na het eten van asperges last hebt van een onaangenaam intense urinegeur, is er geen reden tot bezorgdheid. De oorzaak is het asparaginezuur. Enzymen breken de zwavelhoudende verbindingen af van de asperges en veroorzaken een onprettig luchtje.

Door de sterke uitscheiding van urine worden meer metabolische eindproducten zoals gif- en afvalstoffen uit het lichaam gereinigd. Het bloed zuivert en de nier- en leverfuncties worden ondersteund.

Mensen met verhoogde urinezuurwaarden in hun bloed moeten de edele groenten vermijden. Zelfs degenen die vatbaar zijn voor nierstenen of aan jicht lijden, mogen asperges slechts in kleine porties consumeren.

Aspergegids: Alles over de inkoop, het bewaren en de bereiding

Hoe schil je asperges? Hoe kook je ze op de juiste manier en kun je ze ook rauw eten? Ieder jaar aan het begin van het seizoen rijzen er veel vragen. Hier hebben we de belangrijkste tips voor je op een rij gezet:

Asperges shoppen: Doe de pieptest!

In de winkel is het soms lastig om te zien of asperges wel vers zijn. Doe dan de pieptest: Wrijf twee van de stengels langs elkaar. Als ze piepen, zijn ze vers. Je kunt ook op het uiterlijk letten; wanneer ze glad en vochtig zijn, zijn ze goed. Het is tevens de moeite om de koppen te bekijken: In het beste geval zijn ze gesloten. Oudere asperges barsten en buigen makkelijker.

Asperges bewaren: Houd ze langer vers met koude doeken

Asperges zijn vers natuurlijk het lekkerst. Als je ze echter niet gaat gebruiken, bewaar ze dan in een koele en vochtige omgeving. Je kunt de houdbaarheid verlengen door ze in een vochtige theedoek of papier te wikkelen en in de koelkast te bewaren. Ongeschilde asperges zijn op deze manier ongeveer twee tot drie dagen houdbaar. Als je de asperges meteen schilt, kun je ze beter direct bereiden.

Tip:

Bewaar asperges niet samen met producten die een sterke geur hebben, omdat de voorjaarsgroenten snel aroma’s opnemen.

Asperges schillen: Van top tot teen

Goed geschild is het halve werk, vooral bij de witte variant. Als je de dunne en vaste schil niet juist verwijdert, wordt het genot bedorven door vezelachtige resten. Laten we dus de asperge- of dunschiller maar eens tevoorschijn halen!

Werkwijze: Houd de asperges in de palm van je hand, plaats de dunschiller onder de kop en schil zo naar beneden. Voor de groene asperge is het voldoende om het onderste deel van de stengel te schillen.

Asperges invriezen: Verleng het aspergeseizoen!

Rauwe asperges kunnen gemakkelijk worden ingevroren en zijn zes tot acht maanden houdbaar. De asperges moeten vóór het invriezen worden geschild. Vervolgens moeten de stengels stuk voor stuk worden ingevroren, om te voorkomen dat ze later aan elkaar plakken. Daarna kunnen ze in porties worden ingevroren. Als je zin hebt om asperges te eten, voeg dan de bevroren groenten toe aan het kookwater.

Wist je dat?

Asperges kunnen ook rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als salade. In deze staat is de groente noch giftig, noch onverteerbaar. Het schillen blijft je ook bij deze bereidingswijze echter niet bespaard.

Asperges koken: Wat moet er in het water?

Het belangrijkste voor de smaak is zout. Als je witte asperges kookt, kun je ook een beetje citroen toevoegen. Het behoudt de witte kleur en zorgt voor een frisse smaak. Bij groene asperges kan daarentegen ook een beetje suiker worden toegevoegd om de bitterheid te verzachten. Een alternatief voor suiker is een oud stuk brood. Kenners raden eveneens aan om asperges met een beetje boter te koken.

Asperges op een andere manier: Grillen, bakken en braden

Asperges kunnen natuurlijk niet alleen gekookt worden. Ze kunnen ook in een braadpan worden bereid. Een goed en eenvoudig alternatief is de oven: De stokjes zijn snel klaar in aluminiumfolie met kruiden en een beetje boter. Asperges zien er tevens goed uit op de barbecue.

Tip:

Asperges kunnen snel in de magnetron worden bereid. Dit gaat het beste met een scheutje water in een stoombakje. Besprenkel ze voor het stomen met citroen of witte wijn en stel de magnetron ongeveer in op 5 minuten en 800 tot 1000 watt. Heb je geen stoombakje? Gebruik dan een ovenbestendige schaal en dek het af met plastic folie. Prik er vervolgens wat gaatjes in.

Lente op het bord: Recepten met asperge

Snijd de geschilde asperges in stukjes en kook ze in gezouten water. Giet de asperges na ongeveer 10 minuten af ​​en bewaar het aspergewater. Schil de asperges, verwijder de houtachtige uiteinden en snijd ze in stukjes. Breng de crème fraîche op smaak met zout en peper. omelet asperges eipasta penne asperges tomaten pesto aspergesasperges salade aardbeientagliatelle asperges roomkaas
1/7
Snijd de geschilde asperges in stukjes en kook ze in gezouten water of groentebouillon. Giet de asperges na ongeveer 10 minuten af ​​en bewaar het aspergewater. Maak een roux van boter en bloem, voeg het aspergewater en de aspergestukjes toe. Verfijn met room. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Ook lekker met stukjes ham en bieslook. Tip: Kook de schillen mee voor extra smaak.

Asperges zijn een uiterst sociale vertegenwoordiger en kunnen culinair fantasierijk gecombineerd worden. Naast aardappelen schitteren ook hollandaisesaus of gekookte ham, biefstuk, schnitzel of vis op zijn kant. Asperges smaken heerlijk in combinatie met tomaten. Ook in pastagerechten of risotto slaat hij een mooi figuur, en kruiden en specerijen geven hem een ​​heel bijzonder tintje.

Een heel bijzondere mineralenschat: De oorsprong van asperges

Asperges waren zo’n 4.000 jaar geleden al bekend bij de Chinezen. In het oude Egypte kwam de fascinatie voor de stengels neer op een waar eerbetoon. Asperges waren gereserveerd voor de farao’s als ‘voedsel van de goden’.

Ook de oude Grieken waardeerden asperges. Dokters als Hippocrates gebruikten de delicate groene asperges echter niet, maar droogden de wortels en maakten er een sterk diuretisch medicijn van.

Voor rijke Romeinen waren asperges echter een belangrijk onderdeel van een feestmaal. Ook keizer Augustus zou een groot fan zijn geweest van asperges.

Waarschijnlijk hebben de Romeinen ook de oorsprong van de asperges in Nederland gelegd. Door hun veroveringen zorgden ze ervoor dat groenten zich door dit land konden verspreiden. Aanvankelijk kwamen de asperges echter niet verder dan de kloostertuinen. Daar verbouwden geleerde monniken het als medicijnplant.

Vanaf de 16e eeuw verschenen asperges steeds vaker op de eettafel, maar bleven ze initieel een voorrecht van de adel. De echte doorbraak was pas aan het einde van de 19e eeuw, toen het in blik kon worden bewaard.

Weer & Radar redactie
Ook interessant
zondag 18 mei 2025

De nachthemel observeren

De fascinatie van de Melkweg
zondag 18 mei 2025

Indrukwekkende beelden

Zwaar onweer en tornado VS
zaterdag 17 mei 2025

Een jaar geleden

Fantastisch poollicht in Europa
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon