Startpagina / Weernieuws /

Een half jaar na eruptie - Nog veel vulkaanas in de stratosfeer

09:56
21 juli 2022

Een half jaar na eruptie
Nog veel vulkaanas in de stratosfeer

Instellingen voor externe inhoud

Privacy Policy

Een half jaar na de enorme vulkaanuitbarsting van de Hunga-Tonga Ha’apai in de Stille Oceaan is er nog steeds een grote hoeveelheid vulkanisch as in de stratosfeer. Dit zorgt onder meer voor spectaculaire zonsop- en ondergangen op het zuidelijk halfrond en zelfs in Antarctica.

Door de uitbarsting kwam een grote hoeveelheid asdeeltjes, CO2, zwafel en heel veel waterdamp in de stratosfeer in 20 tot 40 kilometer hoogte terecht, die zich de afgelopen maanden over het hele zuidelijke halfrond verspreid heeft. Deze laag as en aerosolen beinvloedt nog steeds de instraling en zorgt onder meer voor spectaculaire zonsop- en -ondergangen met rode en paarse kleuren. Deze worden momenteel overal op het zuidelijk halfrond waargenomen, zelfs in Antarctica.

Voor klimatologen zijn de gevolgen van de Hunga-Tonga-eruptie een unieke kans om de effecten van vulkanisch materiaal in de stratosfeer op het weer en het klimaat te onderzoeken en beter te begrijpen. Volgens een op 16 juli gepubliceerde studie in de Geophysical Research Letters zou de enorme hoeveelheid in de stratosfeer terecht gekomen waterdamp zelfs een averechts effect op het klimaat kunnen hebben, dus niet een afkoeling, maar een opwarmingseffect aan de grond kunnen veroorzaken.

De uitbarsting van het gedeeltelijk onderseese vulkaaneiland Hunga tonga Ha’apai in januari 2022 was de grootste uitbarsting sinds de eruptie van de Krakatau in 1883. De gigantische askolom bereikte een hoogte van meer dan 50 kilometer. Knallen van de vulkaan zijn nog 7000 kilometer verderop in Alaska waargenomen, vloedgolven zorgden voor veel schade en ook slachtoffers aan de kusten van de Stille Oceaan.

De atmosferische schokgolven van de uitbarsting zijn overal ter wereld als plotselinge schommelingen van de luchtdruk duidelijk waargenomen, iets wat tot nu toe alleen bij de beruchte uitbarsting van de Krakatau in 1883 gebeurd is. Het eiland Hunga-Tonga Ha’apai werd door de eruptie trouwens letterlijk opgeblazen en verdween voor het grootste deel in zee.

Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
dinsdag 10 juni 2025

Handige functie in de app

Wat is UV-straling?
vrijdag 20 juni 2025

30 graden en hoger

Wat is een hittegolf?
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
zaterdag 28 juni 2025

Sneeuw in Scandinavië

Hitte bij ons, kou in het noorden
zondag 29 juni 2025

In zeer droge woestijn

Atacama: flinterdun laagje sneeuw
dinsdag 1 juli 2025

Minima van 20 graden

Zwoele tropennacht op komst
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon | Toegankelijkheidsverklaring