Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Tips tegen zonnebrand - Rode waarschuwing van de huid

Tips tegen zonnebrand
Rode waarschuwing van de huid

zon zonnebrand

De zonkracht loopt deze dagen op naar een 6 á 7. Dit betekent dat je binnen 10 tot 15 minuten al kunt verbranden.

De zon is een levenselixer - bijna niets is zo goed voor lichaam en geest als zonnestralen. Het zonlicht bevordert het welzijn en versterkt het immuunsysteem, een gebruinde teint laat ons er fit en gezond uitzien. Maar dit is precies waar voorzichtigheid geboden is: te veel straling drijft de UV-bescherming van het lichaam snel tot het uiterste en de huid ziet er vervolgens rood uit.

Hoe ontstaat zonnebrand?

De schadelijke ultraviolette (UV) stralen in zonlicht worden voor het grootste deel weggehouden in de ozonlaag van de aarde. Het deel van de straling dat nog tot het aardoppervlak doordringt, stimuleert de pigmentcellen (melanocyten) in de menselijke opperhuid tot een bruine kleurstof. Dit voorkomt dat de stralen de diepere huidlagen binnendringen - een natuurlijk beschermingsmechanisme, om zo te zeggen.

Hoe efficiënt de melanocyten van elk individu zijn, is genetisch bepaald. Maar zelfs de sterkste cellen kunnen op een gegeven moment de UV-straling niet meer bestrijden. Het resultaat is een ontstekingsreactie van de huid: zonnebrand. De delen van de huid die zijn aangetast door zonnebrand zijn gloeiend rood, strak, jeukend en pijnlijk.

Soorten Uv-straling

Er zijn drie soorten UV-straling: Uv-A, Uv-B en Uv-C. Uv-C is de gevaarlijkste vorm van Uv-straling, maar deze wordt gelukkig geabsorbeerd door de atmosfeer voordat deze de aarde bereikt. UV-B dringt door in de bovenste laag van de huid en leidt tot zonnebrand.

Uv-A is echter de krachtigste bron van UV-straling waaraan we het hele jaar door worden blootgesteld. Uv-A kan zelfs door ramen en wolken gaan en dringt diep door in onze huid, wat leidt tot veroudering en het verhoogt het risico op huidkanker. Vanwege de gevaren die gepaard gaan met verhoogde UV-niveaus, vooral in de zomermaanden wanneer de UV-straling het sterkst is, is de UV-index gecreëerd:

De donkere kant van de zomer: zonnebrand en de gevolgen ervan

Meestal wordt de mate van zonnebrand pas na een paar uur merkbaar. Op het strand zag alles er normaal uit, maar in de spiegel in huis is de zeer rode huid niet meer weg te denken.

Vaak begint de huid na een paar dagen te vervellen. Wat er lelijk uitziet, is een teken van regeneratie: de lagere, "gezonde" huidcellen stoten de verbrande cellen erboven af.

Hoe pijnlijk de acute symptomen van zonnebrand ook zijn, de echt onaangename gevolgen worden pas jaren later duidelijk: vroegtijdige huidveroudering, pigmentstoornissen en huidkanker kunnen de gevolgen zijn van overmatig zonnebaden.

De drie stadia van zonnebrand

Niet elke zonnebrand is hetzelfde. Afhankelijk van hoe gevoelig de huid is en hoe lang en intensief het verblijf in de zon was, zijn de brandwonden op de huid erger of minder. De ernst kan worden onderverdeeld in drie niveaus:

De eerste graad is een lichte zonnebrand. Het is merkbaar door een lichte roodheid van de huid. De huid brandt en is gevoelig voor pijn.

Bij de tweede graad vormen zich blaren op de verbrande huid. De roodheid van de huid is meer uitgesproken en vertoont duidelijke tekenen van brandwonden.

De derde fase is de gevaarlijkste. Hier moet een arts worden geraadpleegd. Als de huid over een groot gebied is beschadigd en grote delen ervan loslaten, mag dit niet thuis worden behandeld. Hetzelfde geldt als er bijwerkingen zijn zoals hoofdpijn, koorts of problemen met de bloedsomloop. Dan is naar de dokter gaan onvermijdelijk.

Tips tegen zonnebrand

  • Schaduw: Als je huid je rood wordt, betekent dit dat je direct de plek in de zon moet verlaten en de schaduw op moet zoeken. Zelfs als er nauwelijks roodheid van de huid is, moet de zon worden vermeden.
  • Verkoeling: Het is gunstig voor een verwarmde huid om in een koele kamer te blijven of een douche te nemen met koud water. Na het douchen moet de huid altijd gehydrateerd worden om uitdroging te voorkomen. Een goede hulp tegen zonnebrand op de rug, schouders of borst is het dragen van een nat T-shirt.
  • Drink veel: Veel vochtinname stimuleert het herstelproces van de huid en compenseert de verhoogde behoefte aan vocht als gevolg van de verbranding. Geschikte dorstlessers zijn water, thee of verdunde vruchtensappen. In de zomer op zeer warme dagen wordt een vochtinname van drie tot vier liter aanbevolen.
  • Aftersun-producten: Deze verkoelen, hydrateren en stimuleren het herstel van de huid door middel van speciale actieve ingrediënten. Extra tip: bewaar aftersun lotion in de koelkast. Dat koelt twee keer.

Van kwark tot appelciderazijn: huismiddeltjes tegen zonnebrand

  • Kwark of gekoelde yoghurt kan op het getroffen gebied worden aangebracht, waardoor pijn wordt verlicht en de ontstekingsreactie van de huid wordt verminderd. Maar wees voorzichtig: het masker moet opnieuw worden verwijderd voordat het droogt, om de huid niet nog meer te irriteren en om extra vocht te verwijderen.
  • Aloë Vera is het geheime wapen tegen roodheid op de huid, omdat het veel vocht afstaat. De plant verleent zich hier goed voor. Als alternatief kunt je een aloë vera-gel of een zalf van de apotheek of drogist gebruiken.
  • Biologische appelciderazijn werkt ook goed tegen zonnebrand. Het azijnzuur desinfecteert de gevoelige huid en kan jeuk verlichten. Dompel hiervoor een doek in azijn en leg deze voorzichtig op de aangetaste huid.

Voorkomen is beter dan de nazorg

Het is het beste voor de huid wanneer zonnebrand in de eerste plaats niet optreedt. Het is dus belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen. Hoe lang mensen zonder bescherming in de zon kunnen zijn zonder rood te worden, hangt voornamelijk af van het huidtype.

  • Huidtype I: Zeer lichte huid, vaak met sproeten, roodachtig tot blond haar, blauwe of groene ogen. Dit huidtype kan slechts 5 tot 10 minuten zonder bescherming in de zon doorbrengen. Een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor van SPF 50 is aangeraden.
  • Huidtype II: lichte huid, blond tot donkerblond haar, blauwe of groene ogen. Zonder bescherming tegen de zon maximaal tien tot twintig minuten in de zon. Een beschermingsfactor van 30 tot 50 is voor hem of haar ideaal.
  • Huidtype III: Iets donkerdere teint, donkerblond tot bruin haar, vaak bruine ogen. Na ongeveer 20 tot 30 minuten moeten mensen lotion opsmeren of de schaduw ingaan. De zonnebrandcrème moet een factor van 30 hebben.
  • Huidtype IV: Bruine tot zwarte huid, donkerbruin tot zwart haar, bruine of zwarte ogen. Getroffen mensen van dit type kunnen ongeveer 30 tot 40 minuten zonder bescherming van de zon genieten. Men dient zich te beschermen met een factor van minimaal 20.

Om zonnebrand te voorkomen, is het gebruik van zonnebrandcrème essentieel. De zonnebrandcrème moet regelmatig worden aangebracht, ongeveer elke twee uur.

De beste zon is in de schaduw

De beste plek in de zon is in de schaduw. En maak je geen zorgen: als je toch een zomerse bruine teint wilt, kan je die hier ook krijgen. Hoewel schaduw behoorlijke bescherming biedt tegen UV-straling, schermt het je niet volledig af - net als een bewolkte hemel.

Daarom geldt het volgende: ook onder een parasol of op een bewolkte dag wordt er geadviseerd om je te voorzien van voldoende bescherming.

Ook interessant
zaterdag 10 mei 2025

Weekendthema droogte

Alles andersom: ‘High-over-Low’ situatie
zondag 11 mei 2025

Seizoenverwachtingen

Droogtezomer op komst of niet?
donderdag 8 mei 2025

Tot wel 36 graden

Zomers warm in Griekenland
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon