Startpagina / Weernieuws /

Tips - Dit helpt tegen voorjaarsmoeheid

Tips
Dit helpt tegen voorjaarsmoeheid

De lente is een geweldige tijd van het jaar! Alles groeit, wordt groen en bloeit. Maar hoewel de natuur op haar best is, kampen veel mensen met uitputting. Om ervoor te zorgen dat je het voorjaar niet met een geeuw begroet, hebben we de belangrijkste informatie en tips op het gebied van lentemoeheid op een rijtje gezet.

Wat is voorjaarsmoeheid eigenlijk?

Vermoeidheid in de lente is een verbazingwekkend fenomeen: de zon schijnt, de vogels fluiten en toch vinden veel mensen het moeilijk om ’s ochtends op te staan en te genieten van de langere dagen en het vriendelijke weer. Men is doorgaans uitgeput en wil niets doen.

De exacte oorzaak van voorjaarsmoeheid is nog niet wetenschappelijk bewezen. Het vermoeden bestaat echter dat hormonen, bloeddruk en voeding een grote rol spelen. Als de kou van de winter plaats maakt voor de hoge temperaturen, moet het lichaam er langzaam aan wennen.

  • Hormonen: het sterkere zonlicht dat de lente met zich meebrengt, heeft invloed op menselijke hormonen. Door het toenemende daglicht wordt ’s ochtends de aanmaak van het hormoon serotine geactiveerd, terwijl tegelijkertijd het hormoon melatonine nog steeds actief is. Serotine verbetert de stemming, maar melatonine is verantwoordelijk voor slaap. De interactie van deze twee hormonen belast het lichaam en reageert vervolgens met moeheid.
  • Bloeddruk: een andere oorzaak is de stijgende buitentemperatuur, omdat deze de lichaamstemperatuur beïnvloedt. Als het warm wordt, verwijden de bloedvaten zich en daalt de bloeddruk. Het resultaat is vermoeidheid, die ook kan worden geassocieerd aan problemen met de bloedsomploop.
  • Dieet: daarnaast kan het vaak zwaardere winterdieet van invloed zijn op het fysieke welzijn in de lente. Veel mensen eten in de winter te weinig verse groente en fruit, waardoor er een tekort aan waardevolle vitamines en minderalen ontstaat.

Wat zijn de symptomen van voorjaarsmoeheid?

Vermoeidheid is in de lente een verschijnsel dat ieder jaar weer opnieuw wordt waargenomen. Dit is echter geenszins een ziekte en de vermoeidheid verdwijnt sowieso na een paar dagen tot weken aan het begin van de lente vanzelf.

De tijdswisseling in het voorjaar leidt ook tot symptomen als vermoeidheid. Als de symptomen echter maanden aanhouden en de constante vermoeidheid of depressie permanent wordt, moet medisch advies worden ingewonnen. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat er geen ziekte achter zit, zoals een traag werkende schildklier, depressie, bun-out syndroom of chronisch vermoeidheidsyndroom.

Wanneer treedt de vermoeidheid in de lente op?

Vermoeidheid treedt in de lente meestal op in de maanden maart en april: hier veranderen de temperaturen en ook de lengte van de dag en nacht in korte tijd aanzienlijk. Het lichaam reageert hierop door de hormonale balans en bloedsomloop aan te passen. Weersveranderingen, zoals het grillige aprilweer in petto, leiden er vaak toe dat de aanpassingsfase wordt verlengd: de constante afwisseling tussen warmte en kou is bijzonder belastend voor mensen die gevoelig zijn voor het weer.

Heeft voorjaarsmoeheid een gelijke invloed op iedereen?

Vooral degenen die al een lage bloeddruk hebben, kampen met voorjaarsmoeheid. Vrouwen hebben in de regel meer kans dan mannen op deze symptomen. Ouderen klagen ook vaker over vermoeidheid in de lente. Degenen die lichamelijk fit zijn en een uitgebalanceerd dieet hebben, ondervinden meestal geen of minder problemen met het wisselen van de seizoenen.

Wat de oorzaak van voorjaarsmoeheid ook is, de symptomen kunnen actief worden bestreden. Wat het lichaam in de winter mist, kan in het voorjaar worden teruggegeven: zon, frisse lucht, beweging en vitaminerijke voeding.

Beweging

Iedereen die zich uitgeput voelt, wil meestal vooral één ding: slapen. Het tegendeel is waar, want de belangrijkste tip tegen voorjaarsmoeheid is sporten!

Men kan zonder veel moeite een paar minuten in de frisse lucht rondlopen. Dat doet vaak wonderen. Enkele sport- of yoga-oefeningen tijdens de lunchpauze of na het werk activeren en leveren bloed aan het lichaam. En als het kan, even te voet gaan winkelen of met de fiets in plaats van met de auto.

Dit helpt tegen voorjaarsmoeheid

Zon

Omdat het licht de aanmaak van de vitale vitamine D stimuleert, moet het dagritme idealiter worden afgestemd op de zon. Het is daarom belangrijk om ’s ochtends bij de eerste zonnestralen op te staan en zoveel mogelijk zonlicht op te nemen.

Om het bioritme in balans te brengen is het raadzaam om ’s avonds kunstlicht van smartphones of tablets te vermijden, omdat dit de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en daarmee de natuurlijke vermoeidheid tegengaat.

Afwisselend douchen

Ze kosten wat moeite, maar doen wonderen: wie de dag begint met een warm-koude douche om te wisselen brengt de bloedsomloop op gang en stimuleert de stofwisseling. Het is het beste om met de voeten of handen te beginnen en dan langzaam naar het hart toe te werken en belangrijk: stop altijd met koud water.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet met veel vers fruit, groenten en vleesvrije dagen maakt wakker, geeft energie en versterkt het immuunsysteem. Om de stofwisselingsprocessen te ondersteunen, raden we een dieet aan dat rijk is aan vitamine B, C, biotine, magnesium en calcium.

Een stevig ontbijt met veel koolhydraten is een goed begin van de dag en geeft het lichaam energie na het opstaan. Eenzijdige diëten moeten worden vermeden – trouwens niet alleen in het voorjaar.

Ook interessant
dinsdag 8 juli 2025

Vooral landinwaarts

Wisselvallig weer met buien
vrijdag 11 juli 2025

Evacuaties in Italië

Veel brandhaarden in Zuid-Europa
donderdag 10 juli 2025

Het fenomeen opwelling

Mistral koelt het zeewater
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon | Toegankelijkheidsverklaring