Startpagina / Weernieuws /

Kruisreacties en pollen - Welke voedselallergieën zijn er?

Kruisreacties en pollen
Welke voedselallergieën zijn er?

allergieMensen met een allergie voor pollen en huisstof moeten nadenken over kruisreacties. Dit omvat ook voedselallergieën.

Niet alleen stuifmeel kan vervelende symptomen en ongemak veroorzaken. Een hap in een appel of een handvol noten kunnen ook blaren en jeuk in de mond veroorzaken. Het aantal voedselallergieën in dit land neemt toe.

Wat is een kruisallergie?

De allergenen van sommige pollen en voedingsmiddelen lijken zo op elkaar dat het immuunsysteem ze niet kan onderscheiden van elkaar kan onderscheiden. Het immuunsysteem verwart ze en veroorzaakt zo na het eten allergische reacties. Dit wordt ook wel een kruisreactie genoemd. De reden hiervoor is de grote relatie tussen planten.

Mensen die last hebben van hooikoorts reageren op fruit, fruit, noten of kruiden met vergelijkbare symptomen zoals tranende ogen, een loopneus, niezen of jeuk. Mensen die allergisch zijn voor berkenpollen zijn bijvoorbeeld vaak overgevoelig voor bepaalde soorten appels of mensen die allergisch zijn voor bijvoetpollen voor selderij. Deze reacties ontstaan ​​meestal geheel onverwacht en kunnen zeer heftig zijn.

Terwijl voedselallergieën vooral in de vroege kinderjaren ontstaan, treden kruisallergieën meestal pas op latere leeftijd op.

Symptomen bij een kruisallergie

Bij een kruisallergie treden bij het consumeren van bepaalde soorten groenten, fruit, noten en kruiden reacties op die vergelijkbaar zijn met die van pollen. Meestal kunnen deze binnen enkele minuten tot twee uur na het eten worden gemerkt, in het ergste geval bestaat er een risico op een zogenaamde anafylactische shock. Deze extreme reactie van het organisme kan binnen korte tijd tot een levensbedreigende situatie leiden.

Mond en keel

  • zwelling van de tong, lip en mondslijmvlies.
  • kleine blaasjes
  • roodheid in de mond
  • branderige en zere keel of gehemelte

Neus

  • niesaanvallen
  • herhaaldelijk neus ophalen
  • verstopte neus

Ogen

  • branden, jeuk, tranen
  • conjunctivitis

Huid

  • jeuk
  • roodheid en een lichte uitslag op afzonderlijke delen van de huid
  • striemen

Bronchiën en longen

  • kortademigheid
  • astma

Maagdarmkanaal

  • winderigheid, malaise
  • misselijkheid
  • diarree, braken

De symptomen van een kruisallergie hoeven niet direct samen met een pollenallergie te verschijnen, maar kunnen zich ook lang daarna nog ontwikkelen. Het is ook mogelijk dat de getroffen persoon slechts zwak reageert op stuifmeel, maar sterker reageert op voedselintolerantie.

Hoe ontstaat een kruisallergie?

Zoals bij elke allergie, is het immuunsysteem bij kruisallergieën gericht tegen feitelijk onschadelijke stoffen. Om een ​​allergie te ontwikkelen, moet het organisme steeds in contact blijven met de allergenen, die uit eiwitten bestaan. Het eerste contact is eigenlijk ongevaarlijk omdat er geen symptomen verschijnen of voelbaar zijn.

Bij hernieuwd contact "herinnert" het immuunsysteem zich door de vreemde indringer eraan en reageert het organisme steeds gevoeliger. Het immuunsysteem classificeert de eiwitten van het allergeen als vijanden, zodat ze vervolgens worden bestreden met afweermechanismen.

Boom- en graspollen hebben op het eerste gezicht weinig gemeen met fruit of groenten. Maar op microniveau kunnen ze erg op elkaar lijken. Sommige eiwitten in de moleculaire structuren van bepaalde soorten groenten en fruit lijken op die van stuifmeel. Daarom reageert het immuunsysteem zoals bij een pollenallergie.

Een kruisallergie is dus een pollen gerelateerde voedselallergie. Stuifmeel heeft ook vaak gelijkaardige componenten, waardoor er ook hier overlappingen kunnen zijn.

Iedereen kan in de loop van zijn leven een allergische reactie op pollen krijgen en zo ook een kruisallergie ontwikkelen. Wanneer de eerste symptomen worden opgemerkt en een allergie wordt vastgesteld, is zeer individueel. Genen en levensstijl spelen daarbij een grote rol. Onderzoekers hebben ontdekt dat een ongezond en onevenwichtig dieet pollenallergieën kan bevorderen.

Dit omvat bijvoorbeeld vetrijk voedsel of voedsel dat besmet is met kleurstoffen en conserveermiddelen. Roken, luchtvervuiling of zelfs overmatige hygiëne kunnen ook negatieve effecten hebben. Andere beïnvloedende factoren kunnen infecties, fysieke stress en hormonale invloeden zijn.

De exacte oorzaken van het ontstaan ​​van allergieën zijn nog niet volledig opgehelderd. Want bij een anafylactische shock is er geen sprake meer van een lichte stoornis van het immuunsysteem en is de stoornis een fundamenteel symptoom van de allergie en niet de oorzaak.

Welke kruisallergieën zijn er zoal?

De mogelijke kruisallergieën die kunnen optreden bij een bepaalde soort pollenallergie staan hier onder per categorie beschreven:

  • Hazelaar en els: appels, peren, perziken, pruimen, kersen, amandelen, vijgen, hazelnoten, selderij, tomaten en soja. Zelden exotisch fruit zoals kiwi's, bananen, nectarines, lychees en avocado's.
  • Berk: vergelijkbaar met de hazelaar en els, deels ook kruiden, zelden pinda's, prei en uien.
  • Populier en Wilg: zeldzame vruchten en noten, zeer zelden wortelen, selderij en kiwi.
  • Haagbeuk: een kruisreactie op stuifmeel van berken, de els, hazelaar, eik, hopbeuk of tamme kastanje.
  • Iep: niet bekend.
  • Beuk: zeldzame noten en steen- en pitvruchten (abrikozen en perziken).
  • Eik: zeldzame noten- en pitvruchten, een kruisreactie met andere vroegbloeiende bomen zoals de hazelaar, els en berk.
  • Es: bij direct huidcontact: jasmijn, forsythia, sering, liguster, vaak ook ananas en mierikswortel.
  • Grassen en rogge: gerst, haver, gierst, maïs en de daaruit verkregen meel en zemelen, ook tomaten en peulvruchten.
  • Bijvoet: selderij, wortelen, aardappelen, komkommer, tomaten, spinazie, prei, kool, tuinkers, mosterd, soja, pinda's, kiwi, mango, lychees, druiven, zonnebloempitten. Specerijen (bijv. peper, paprikapoeder, karwijzaad, venkelzaad, koriander). Kruiden (o.a. tijm, peterselie, dragon) en ook andere zonnebloemplanten zoals chrysanten, paardenbloemen of kamilles.
  • Ambrosia: watermeloen en andere soorten meloen, banaan, courgette en komkommer.
  • Zuring: niet bekend, wordt vaak gedekt door een graspollenallergie.
  • Weegbree: pepers, selderij, knoflook. Wortelen, sommige kruiden zoals anijs, kerrie en karwijzaad.

Behandelingsopties voor kruisallergieën

De specialist stelt eerst een uitgebreide diagnose en voert een allergietest uit. Eventuele intoleranties kunnen echter van tevoren worden geïdentificeerd en triggers worden beperkt. Acute symptomen worden behandeld met medicijnen, terwijl antiallergische medicijnen de symptomen op korte termijn kunnen verlichten.

Als je op de lange termijn zonder grote beperkingen wilt eten, ontkom je niet aan allergie-immunotherapie. Dit gaat hand in hand met een desensibilisatie.

Tips voor mensen met kruisallergieën

Tips over hoe de symptomen aanzienlijk kunnen worden verlicht:

  • Tijdens het pollenseizoen worden kruis reagerende voedingsmiddelen slecht verdragen, dus ze moeten worden vermeden.
  • Individuele soorten groenten en fruit worden verdraagbaarder gemaakt door ze te schillen of te verhitten. Hoge temperaturen vernietigen de allergene eiwitten. Probeer appelcompote in plaats van rauwe appels of een kersencake als alternatief voor de verse versie.
  • Sommige fruitsoorten worden beter verdragen dan andere. In het geval van appels is dit vooral het geval bij oude en binnenlandse rassen, zoals de Elstar en Jonagold.
  • Een gezonde en evenwichtige levensstijl helpt. Stress, alcoholgebruik of medicatie kunne daarentegen de allergische reacties versterken.
  • Individueel voedingsadvies kan ook nuttig zijn.
  • Getroffen personen dienen standaard een noodpakket bij zich te hebben. Zo kan snel hulp worden geboden bij ernstige allergische reacties.
Ook interessant
woensdag 11 juni 2025

Vrijdagavond en zaterdag

Kans op zwaar onweer neemt toe
woensdag 11 juni 2025

Grasbloei bereikt climax

Hooikoortspatiënten hebben het moeilijk
donderdag 12 juni 2025

14-daagse weer

Langere periode zomerweer in aantocht?
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon