Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Een ware plaag - Tips om fruitvliegjes te bestrijden

17:30
8 juli 2021

Een ware plaag
Tips om fruitvliegjes te bestrijden

Zodra het buiten warmer wordt, komen de fruitvliegjes in huis weer tevoorschijn. Zodra het buiten warmer wordt, komen de fruitvliegjes in huis weer tevoorschijn.

Ze kunnen vooral in de zomer een ware plaag zijn: fruitvliegjes! Iedere zomer weer wanneer het warm is en de luchtvochtigheid hoger is verspreidt deze vliegensoort zich snel. Ze komen af op rottend of gistend voedsel en de gft-bak is de favoriete broedplaats.

De fruitvlieg: herkomst en kenmerken

De fruitvlieg (Drosophila melanogaster) heeft zijn naam te danken aan zijn voorliefde voor fruit. De naam is een samenstelling van de Griekse woorden “drosos” dat dauw betekent en “philos” dat liefde betekent. De soortnaam melanogaster komt van het woord “melas” dat zwart betekent en het woord “gaster” dat buik betekent. Dit refereert naar de zwarte achterlijfspunt.

De vlieg kwam oorspronkelijk voor in West-Afrika, maar heeft zich ongeveer zes- tot tienduizend jaar geleden verspreid naar andere delen van de wereld, omdat het daar koeler was. Het zijn taaie vliegjes en kunnen zelfs een etmaal lang overleven in de ijskast. Ze gedijen het beste bij een temperatuur tussen 21 en 25 graden.

Fruitvliegjes kunnen daarentegen slecht tegen droogte. Vooral in een vochtige omgeving planten fruitvliegen zich zeer snel voort. De eitjes groeien vervolgens binnen 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg.

Je komt er nooit helemaal vanaf, maar met wat simpele tips kun je de overlast beperken:

Dek fruit af of zet het in de koelkast

Eet fruit op tijd op en laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen. De meeste fruitsoorten zijn overigens in de koelkast te bewaren. Zo kunnen appels, peren, aardbeien en ander zacht fruit prima in de koelkast liggen.

Tropische vruchten zoals ananas en mango kun je beter buiten de koeling bewaren. Bananen kunnen wel in de koelkast bewaard worden zonder dat ze snel bruin worden, mits je ze stuk voor stuk losmaakt van de tros.

Wanneer je toch besluit om het fruit buiten de koelkast te leggen, dek het fruit dan af met een vliegenkap. Zo kunnen de vliegjes het fruit niet bereiken en kunnen ze er ook geen eitjes op leggen.

Schoonmaken van de werkplek

Maak na de bereiding van eten direct het aanrecht of de eettafel schoon. Spoel ook direct de vuile glazen om. Belangrijk is dat je geen schoonmaakmiddelen gebruikt met een fruitgeur. Dus ook niet met citroen, want daar houden fruitvliegjes juist van. Het beste kun je een neutrale allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. Eucalyptus is heel sterk van geur en daar houden de vliegjes ook niet van.

Gooi etensresten buien weg

Gooi etensresten altijd weg in de vuilnisbak, maar gebruik dan de gft-bak buiten. Het beste is dat je de afvalbak op een koele plek zet uit de zon. Wanneer het kan, laat de bak dan legen.

Geurige kruidenplantjes

Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van fruit. De vliegjes vinden de geur ervan niet fijn. Basilicum, dille of salie zijn geschikte kruiden om de vliegjes uit de buurt te houden van vele fruitsoorten. Kruidnagels, knoflook en takjes lavendel tussen het fruit beperken de plaag ook.

Ramen openzetten

Wanneer het buiten matig tot hard waait, zet dan de ramen tegen elkaar open. Fruitvliegjes houden absoluut niet van tocht. Let wel op: Wanneer de luchtvochtigheid buiten hoog is, laat dan de ramen beter dicht om te voorkomen dat het vocht de woning binnendringt.

Bij droger weer wordt het ook aangeraden om de ramen open te zetten en om de woning te ventileren. Fruitvliegjes verdragen droogte zeer slecht. Eventueel biedt een luchtontvochtiger verlichting.

Een val maken

Je kunt zelf een simpele val maken en de vliegjes op een neutrale plaats lokken. Dit doe je door en klein glaasje of een dopje te pakken en hierin een mengsel van azijn, afwasmiddel en limonadesiroop te gieten. De vliegjes komen vervolgens vast te zitten in de plakkerige substantie en gaan dood door het azijn.

Wat fruitvliegjes nog meer lusten

  • Rottende en beschimmelde groenten
  • Wijnrestjes in een opgedroogd glas
  • Restjes bier onderin een flesje of blikje
  • Gemorst vruchtensap of restjes in een glas
  • Planten en kruiden waarvan blaadjes dor of rot zijn
  • Verwelkte (bosjes) bloemen
  • Bedorven voedsel in de vuilnisbak
  • Koffiedik in het koffiezetapparaat
  • Gebruikte koffiepads en theezakjes
  • Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/of plantenvoeding
Meer over het onderwerp
zondag 16 maart 2025

Bescherm je tuin

Tot wanneer is er vorst mogelijk?
zondag 9 maart 2025

Binnenshuis tuinieren

Begin nu met je vensterbankkwekerij!
zondag 6 april 2025

Astrovooruitblik april

Micromaan en de oudst bekende meteoren
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
vrijdag 16 mei 2025

Storm Middellandse Zee

Nu ook Sicilië, Albanië en Griekenland
vrijdag 16 mei 2025

Lagedruk Noord-Afrika

Regen tot in de woestijn
zondag 18 mei 2025

De nachthemel observeren

De fascinatie van de Melkweg
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.nl

facebooktwitteryouTubeContactlinkList
Privacy Policy | Colofon