Weer & Radar
Sluiten
Amsterdam actueel
4° bewolkt
Startpagina
Mijn plaatsen
Weer Amsterdam
WeerRadar
RegenRadar
TemperatuurRadar
WindRadar
BliksemRadar
Weernieuws
Aanbevolen

Weerwidget
Apps
Startpagina / Aanbevolen /

Makkelijk opstaan - Tips voor een goede ochtendroutine

06:13
27 september 2022

Makkelijk opstaan
Tips voor een goede ochtendroutine

ochtend

Zinnen als “morgenstond heeft goud in de mond” of “de vroege vogel vangt de worm” irriteren degenen die in de ochtend chagrijnig zijn. Het is tenslotte vervelend om ’s morgens vroeg met je zwakkere zelf te vechten. Opstaan in de herfst en winter kost nog meer moeite wanneer de duisternis en lage temperaturen je uitnodigen om weer om te draaien en de dag in bed door te brengen.

Een individuele ochtendroutine is bijzonder nuttig: als je de dag zonder stress begint, kun je deze bewuster meer ontspannen en productiever doorbrengen. Lees hier hoe je in de donkere dagen van het jaar ’s ochtends makkelijker je bed uit komt.

Van leeuweriken naar uilen: welk slaaptype ben jij?

ochtendNaast de verschillende soorten slaap, varieert de slaapduur die elk individu nodig heeft om goed uitgerust te zijn.

Wanneer je opstaat of gaat slapen wordt niet alleen bepaald door de wekker, maar ook door je interne klok. Het bepaalt of je een uitslaper of een vroege vogel bent.

Er zijn twee verschillende soorten slaap: zogenaamde leeuweriken hebben niet veel tips nodig om 's ochtends vroeg op te staan. Uilen daarentegen zijn meestal nachtdieren en vinden het daarom moeilijk om 's ochtends uit de veren te komen. Tot welk type jij behoort, is genetisch bepaald.

Wist je al?

Regelmatig opstaan ​​en slapen kan helpen om een ​​natuurlijk slaapritme te ontwikkelen. Ook in het weekend moet je ongeveer rond dezelfde tijd opstaan ​​en naar bed gaan, zodat je lichaam zich niet elke keer hoeft aan te passen. Bovendien kan een gereguleerde slaap-waakcyclus helpen om de winterblues te voorkomen.

Ochtendroutine - wat is dat eigenlijk?

ochtendDe perfecte start van de dag ziet er voor iedereen anders uit. Daarom is het belangrijk om de ochtendroutine individueel te ontwerpen - het belangrijkste is dat het leuk is en je er positieve gedachten mee associeert.

Mensen zijn gewoontedieren. Dit feit helpt de ochtendroutine: als het je lukt om 's ochtends ontspannende en motiverende gewoonten aan te nemen, kun je de dag beter beginnen. Er moet rekening worden gehouden met de volgende factoren:

  • Elke ochtendroutine wordt individueel gekozen.

  • Het wordt specifiek ontworpen en uitgevoerd op een dagelijkse basis.

  • Het is afgestemd op je behoeften.

  • Het heeft een positief effect op je en blijft op de lange termijn behouden.

  • Sporten, muziek, meditatie, de krant lezen of samen met je partner of gezin ontbijten kunnen goede stimulansen zijn. Maar een zelfgemaakte cappuccino of latte kan ook voldoende zijn - want een normale ochtendroutine werkt ook als het maar even duurt. Vaak zijn tien minuten genoeg om de koers voor een goede dag uit te zetten.

Vroeg opstaan: negen tips

1. 's Avonds al aan de volgende ochtend denken

ochtendVolgens wetenschappelijk onderzoek slapen mensen die regelmatig beddengoed verwisselen ook beter.

Een succesvolle ochtendroutine begint 's avonds - door op tijd naar bed te gaan. Wie voldoende slaapt, kan 's ochtends beter opstaan. Het is ook erg handig om te plannen hoe je opstaat voordat je naar bed gaat. Zo kan de outfit voor de komende dag de avond ervoor al worden klaar gelegd.

Hoe minder kleine beslissingen je 's ochtends hoeft te nemen, hoe effectiever je later op de dag de belangrijke en moeilijke beslissingen kunt nemen. De ontbijttafel of lunchboxen voor de kinderen kunnen ook 's avonds al worden klaargemaakt. Dit bespaart tijd en bevordert een ontspannen sfeer.

2. Kom op tijd uit bed

ochtendAls je op de lange termijn eerder wilt opstaan, moet je elke dag je wekker een paar minuten eerder zetten in plaats van een uur eerder opstaan ​​- dat maakt het opstaan ​​een stuk makkelijker.

Ook als het zwaar is: vroeg opstaan ​​helpt. Wie 's ochtends haastig van huis weg gaat, krijgt alleen maar stress. Het is daarom aan te raden de wekker zo in te stellen dat er na het opstaan ​​nog voldoende tijd is - bijvoorbeeld voor een verfrissende douche of ontbijt met voldoende koolhydraten om het lichaam 's ochtends van energie te voorzien.

3. Vermijd de snooze-knop

ochtendAls de snooze-knop 's ochtends regelmatig wordt ingedrukt, is het niet de slaapfase maar de waakfase die wordt verlengd en zo raakt de interne klok van je lichaam van slag.

Als je 's ochtends beter wilt opstaan, moet je met de handen de snooze-functie van de wekker vermijden. Want wie één keer drukt, drukt meestal ook vaker. Beter dan de snooze-knop is het motto: Open your eyes and go! Dat betekent echter niet dat je de wekker op de laatste minuut moet zetten. Neem na de eerste ring een paar minuten de tijd om te luieren en uit te rekken. Dit is een signaal aan het lichaam dat de dag gaat beginnen.

4. Word slokje voor slokje wakker

ochtendEen glas water in de ochtend stimuleert niet alleen de bloedsomloop, maar voorziet het lichaam ook van de vloeistoffen die het 's nachts door zweten verloren heeft.

Als je ogen eenmaal open zijn, kun je veilig naar het nachtkastje grijpen. In het ideale geval zet je 's nachts een glas water neer. Drinken met kleine slokjes is een echte wake-up call. De hydratatie brengt het eerste momentum in het systeem en verdrijft ook de muffe smaak in de mond.

5. Ogen open, vliegtuigmodus aan

ochtend

Tijdens je ochtendroutine kun je beter offline blijven. WhatsApp, Facebook, Instagram en Co zijn echte tijdverspillers - en je hebt 's ochtends gewoon tijd voor jezelf nodig. Het beste kun je de vluchtmodus de avond van tevoren op je mobiele telefoon inschakelen.

6. Laat natuurlijk licht toe

licht

Natuurlijk licht geeft het lichaam een ​​signaal dat het tijd is om op te staan. Zelfs als het buiten nog niet licht is, helpt het je lichaam om wakker te worden.

7. Muesli maakt je vrolijk

muesli

Maak tijd voor een gezond, rijk ontbijt, waarvan de bereiding ook een bewust onderdeel kan zijn van de ochtendroutine. Een muesli met yoghurt en seizoensfruit of een volkorenbrood met knapperige wintergroenten als bijgerecht geven het lichaam energie en kan ook het immuunsysteem versterken.

8. Neem een douche

doucheAls je elke dag doucht, moet je ook na een droge en gevoelige huid voor hydratatie zorgen. Anders leidt douchen in de ochtend al snel tot een geïrriteerde en jeukende huid.

Een vroege ochtenddouche is verkwikkend en een betrouwbare oppepper. Afwisselende douches met koud water brengen het lichaam op gang. Je voelt je daarna direct frisser en levendiger.

9. Vaarwel winterblues

winterbluesAls je in de winter met z'n tweeën of in een groep sport, doe je niet alleen iets goeds voor je lichaam, maar ook voor je ziel - het is altijd een motiverende kick.

Sporten in de frisse lucht is goed voor lichaam en geest, vooral in de winter. Wie in de winter sport, zorgt ervoor dat de afweer van het lichaam actief blijft en voorkomt zelfs de winterblues.

Extra tip

Als je 's ochtends geen tijd hebt voor een uitgebreide training, kun je wellicht tijdens de rit naar het werk gebruik maken van een andere route en een deel van de weg fietsen of lopen.

Constant moe in de herfst en winter: dit zit er achter

Als het buiten donker wordt en de temperaturen dalen, neemt de behoefte aan slaap toe en gaat het lichaam in een soort mini-winterslaap.

De belangrijkste trigger hiervoor is de stof melatonine. Hoe donkerder het wordt, hoe harder het lichaam dit zogenaamde slaaphormoon aanmaakt.

Sporten in de frisse lucht helpt niet alleen tegen vermoeidheid. Licht is schaars en het is daarom goed voor je vitamine D-voorraad om in de winter elke zonnestraal op te vangen - zo bestrijd je trouwens tegelijkertijd de winterblues.

Anita van Voorst
17:35
26 januari 2023
asteroid

Aankomende nacht

Asteroïde scheert dicht langs de aarde

15:45
26 januari 2023
tor

Veel schade

Meerdere tornado's razen door Texas

13:21
26 januari 2023
daria

33 jaar geleden

Storm Daria treft Europa in volle kracht

Alle berichten
Weer & Radar
Web | App
facebooktwitterContact
NL
België (Nederlands)
Belgique (Français)
Privacy Policy | Colofon